Британський коррепспондент Гарет Джонс став першим іноземним журналістом, який октрыто заявив про Голодомор в Україні 1932-1933 рр. Як склалася його доля і чому він став ворогом СРСР? Передає "Букви".

З 1930 по 1933 рр. Гарет тричі відвідував Радянський Союз і записував свої спостереження в блокнот. Спочатку нейтральні матеріали були опубліковані в "Таймс".

У 1931 році Гарет сопрождал спадкоємця компанії H.J.Heinz в його поїздці до СРСР. Вони разом спали на підлозі в селянських будинках і бачили, як починається Голод.

14 вересня 1932 року Гарет написав у листі: "Урожай зібрати не вдалося, і ця зима, ймовірно, принесе великий голод для мільйонів. Зараз Україна голодує".

Популярні новини зараз

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Гарет Джонс опублікував серію статей під назвою "Чи буде суп?".

"Чи буде суп?" - це питання, яке задають чоловіки і жінки Радянського Союзу з тривогою і страхом. Ось що я прочитав в "Известиях" про Донбас: у магазинах Макіївки дружини робітників чекають овочів. Час від часу повз проїжджає завантажена вантажівка. Черговий шофер намагається заспокоїти жінку: "Тепер не хвилюйтеся, товариш домогосподарка!" Але вона дивиться на порожню корзину, думає про зиму, думає про капусту, картоплю і помідори і задає питання: "Чи буде суп?"

У березні 1933 року Джонс поїхав в Радянський Союз в третій раз. В Україну іноземних журналістів не пускали, тому Джонс поїхав як звичайний громадянин і почав обстежувати села.

За публікації і виступи про Голодомор на журналіста накинулись його колеги, які працювали іноземними кореспондентами в СРСР. Вони говорили, що Гарет намагається знайти легку славу в сенсаційних матеріалах і насправді ніякого голоду особисто не бачив. Незабаром від нього відвернулися всі колеги і колишній шеф Ллойд Джордж.

Проте, вже у 1935-му йому вдалося знову бути почутим. В New York American і Los Angeles Examiner виходить стаття Джонса з назвою "Голод в Росії". В Sunday American і Los Angeles Examiner вийшла стаття "НЕМАЄ ХЛІБА – кричить Гарет Джонс про голод по всій Україні". Третя стаття – "Червоні залишають селян голодувати" вийшла в New York American і Los Angeles Examiner.

Гарета Джонса розстріляли радянські агенти в 1935 році, за день до його Дня народження - 12 серпня.

Нагадаємо, цинічна заява про Голодомор розлютило українців.

Раніше Знай.ua повідомляв, в Україні відзначають День пам'яті жертв Голодомору.

Також Знай.ua писав, дикий монумент жертвам Голодомору поставив на вуха ціле місто, люди обіцяють самосуд.