Грибна пора у розпалі. Цей надзвичайно смачний дарунок лісу щороку кличе на "тихе полювання" і досвідчених грибників, і звичайних любителів.
Гриби можуть бути як надзвичайно вишуканою стравою, так і лихом, яке деколи закінчується навіть смертю.
Тому, вирушаючи до лісу по гриби, потрібно знати і дотримуватись деяких правил безпеки. Про них розповіла лікар Вікторія Савицька.
Збирати можна лише добре відомі їстівні гриби. Грибники зі стажем знають, що в природі трапляється чимало отруйних грибів, які зовні дуже схожі на благородні. Тому кожен гриб потрібно оглядати. Якщо виникли хоч найменші підозри, його краще залишити і ні в якому разі не класти собі в кошик, адже отрута поганок може залишитися і на їстівних грибах.
Також ніколи не кладіть у свій кошик перестиглі та червиві гриби, вони можуть зіпсувати і "здорові".
Нові вимоги з 1 січня: ПФУ попередив українців
Подорожі за півціни: пасажири "Укрзалізниці" можуть отримати пільги на проїзд
Опалювальний сезон під загрозою: експерти б'ють на сполох через дефіцит газу
"Тисячу Зеленського" дозволили отримати ще одним способом: як скористатися можливістю
Навіть якщо ви впевнені в тому, що гриб їстівний, не можна пробувати його на смак і їсти його сирим.
Ще одна міра перестороги - не збирати гриби в поліетиленовий пакет, тому що вони можуть зіпсуватися. Візьміть з собою кошик або сітку. Як би ви не втомилися під час збору і ходьби по лісі, важливо перебрати гриби в той же день, коли зібрали- застерігає лікар.
Перед засоленням умовно їстівних грибів (вовнянки, грузді, Валуєв, подгрузди і ін.), які містять сік кольору молока з гірким смаком, їх необхідно вимочувати або відварювати протягом 20-30 хвилин в солоній або підкисленою оцтом воді. Але більшість фахівців в принципі не дуже-то схвалюють збір таких грибів.
Не варто купувати гриби з рук - як сирі, так і солоні, відварні, сушені, мариновані, приготовані в домашніх умовах. Оброблені гриби можуть бути ще небезпечнішими від сирих, адже навіть якщо всі зібрані гриби були безпечні для вживання, зробити їх отрутою може порушення технологічного процесу, неправильне зберігання, неакуратність господині.