Чи знаєте ви, що за допомогою їжі можна продовжити свою активність, молодість і життя на кілька десятиліть? "Знай" зібрав для вас список найкращих продуктів-геропротекторів.
1 місце - чорниця
Чорниця - найбагатше джерело антоцианидинов, це найсильніші з усіх природних антиоксидантів. Ягода не тільки зміцнює зір, вона здатна відновлювати багато функцій організму і могутньо протидіяти старінню: поліпшується пропускна здатність клітинних оболонок і знижується рівень запальних процесів в організмі. Поліпшується передача нервових імпульсів, що запобігає хворобі Паркінсона, Альцгеймера. Крім того, вона зміцнює стінки судин і знижує рівень цукру в крові.
2 місце - помідори
Одним з найсильніших природних антиоксидантів відомих на сьогодні є лікопен. Помідори містять найбільше лікопену. Він впливає на імунну систему, прискорює відновлення тканин. Знижує ризик розвитку ракових захворювань.
Повністю замінить ТЦК: які зміни чекають мобілізацію
Який стаж не зарахують до пенсії: роки роботи просто викинуть
Індексація пенсій у 2025 році буде не для всіх: хто опиниться за бортом підвищень
Надіються всі, але мало хто відчує: чого чекати від індексації пенсій у 2025 році
3 місце - виноград
У темному винограді (чим чорніше, тим краще), перш за все в шкірці і кісточках, міститься велика кількість ресвератрола - одного з найпотужніших природних антиоксидантів, який діє в десятки разів сильніше за вітамін Е.
4 місце - яблука
Яблука містять пектини, антиоксидант кверцетин, залізо, йод. Регулярне споживання яблук сприяє очищенню організму, знижує рівень холестерину і ризик серцево-судинних і ракових захворювань.
5 місце - проростки пшениці
Один з корисних продуктів харчування. Очищає організм від шлаків і токсинів, нормалізує мікрофлору шлунково-кишкового тракту. Регулює обмін речовин і активізують імунну систему.
6 місце - какао
Містять велику кількість сильних антиоксидантів. У бобах какао їх більше, ніж у зеленому чаї. Часте вживання какаовмісних продуктів знижує ймовірність появи ракових захворювань, виразки шлунка, сінної лихоманки і зміцнює імунітет організму.
7 місце - морська риба
Відповідно до проведених досліджень, вживання жирної морської риби 5 разів на тиждень знижує ризик інсульту на 54% завдяки ненасичених жирних кислот і бета-каротину.
8 місце - зелений чай
За своїм антиоксидантним можливостям чашка зеленого чаю рівноцінна порції овочів. Багатий речовинами, що протидіють раковим і серцево-судинних захворювань, має здатність знижувати вміст цукру і холестерину в крові.
9 місце - часник
Часник знижує дію шкідливих речовин в організмі, розширює судини, знижує кров'яний тиск, підтримує функцію серцевого м'яза і клітин головного мозку. Знижує ризик розвитку ракових захворювань.
10 місце - вівсянка
Вона знижує вміст цукру в крові, корисна при низькій кислотності шлункового соку, млявому травленні, нормалізують роботу кишечника, тому корисна при запорах і проносах.