Яскраві насичені кольори овочів і фруктів не лише радують око, але й розповідають про їхні корисні властивості. Наявність натуральних барвників в овочах і фруктах надзвичайно важлива. Лікарі і дієтологи давно довели, що кожен колір має свої особливі властивості, які по-різному діють на людський організм.

Фахівці умовно поділили овочі та фрукти на п'ять основних колірних груп.

Червоні фрукти та овочі.

Помідори, буряк, червоний перець, вишня, гранат, черешня, редис, полуниця, кавун. Всі вони містять лікопін, який благотворно діє на серце: зміцнює його і покращує роботу всієї серцево-судинної системи. Лікопін - це потужний антиоксидант, який знижує рівень холестерину і має доведену протиракову дію. Червоні фрукти та овочі багаті калієм, який також є другом людського серця, адже він регулює ритм роботи і артеріальний тиск.

Жовті і оранжеві овочі та фрукти.

Популярні новини зараз

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Кінець світу все ближче? Експерти знайшли лякаючий напис, який готує до гіршого: "До Землі наближається"

Тисячі українців привітають грошима: хто та яку допомогу отримає

Показати ще

Жовтий перець, лимон, морква, гарбуз, апельсин, папайя та інші. Всі вони містять велику кількість бета-каротину, який, як відомо, є найкращим профілактичним засобом проти раку, а також підвищує наш імунітет. Бета-каротин - ще й благотворно впливає на зовнішній вигляд. Їжте побільше жовтих і помаранчевих фруктів та овочів, якщо хочете, щоб у вас була гладка і красива шкіра, густе і здорове волосся, міцні нігті і пружне тіло. Ця група фруктів і овочів також дуже важлива для здоров'я наших очей. Жовті і оранжеві фрути і овочі сприяють збереженню гострого зору на довгі роки.

Зелені овочі та фрукти.

Шпинат, брюссельська капуста, салат, брокколі, ківі, зелена цибуля, цибуля-порей, кабачок, огірок. Натуральний пігмент хлорофіл, який міститься в них, часто називають "живою кров'ю" рослин, а його основна молекула за своєю структурою майже ідентична з молекулою гемоглобіну. Цінність фруктів і овочів багатих хлорофілом полягає в тому, що вони очищають травний тракт і видільну систему людини, тобто очищають кров і лімфатичну рідину, а також сприяють схудненню. Очищений організм як відомо краще засвоює всі необхідні для життєдіяльності речовини, роблячи свого власника сильним та енергійним.

Читайте також: 5 найцінніших літніх продуктів

Фіолетові (сині) фрукти та овочі.

Чорниця, темний виноград, баклажани, сливи, чорна смородина, аронія, темно-червона журавлина. Вони допоможуть нам дожити до глибокої старості, тому що містять потужні антиоксиданти, в тому числі антоціани. Антоціани уповільнюють процеси старіння, захищають нас від інфекцій, а також допомагають запобігти запаленню травної системи і сечовивідних шляхів. При хронічних захворюваннях сечового міхура найкращий профілактичний і лікувальний засіб - це журавлина.

Білі фрукти і овочі.

Китайська капуста, цвітна капуста, цикорій, часник, цибуля. Їх ще називають ворогами інфекції. Ця група овочів багата флавоноїдами (антиоксидантами) і аллицином, який має антибактеріальні властивості. Білі овочі, особливо з характерним запахом, по праву можна назвати "природними антибіотиками". Вони зміцнюють імунну систему і мають протизапальну дію. Флавоноїди діють ще як спазмолітичний і сечогінний засіб. Білі овочі містять також сірку, яка допомагає знизити рівень "поганого" холестерину в крові.