У вересні 2024 року в Україні продовжиться мобілізація, оскільки Верховна Рада продовжила воєнний стан до 9 листопада 2024 року. Це означає, що призову до армії підлягатимуть чоловіки віком від 18 до 60 років, якщо вони не мають медичних протипоказань чи прав на відстрочку.

Ось що треба знати про мобілізацію з вересня.

Кого можуть закликати:

  1. Чоловіки від 18 до 60 років, які визнані придатними до служби та мають військовий досвід.
  2. Чоловіки від 25 до 60 років визнані придатними до служби, але без військового досвіду. Примітка: раніше призовний вік був до 27 років, але його зменшили до 25 років.
  3. Чоловіки від 25 до 60 років, які раніше мали статус «обмежено придатний» через стан здоров'я. Тепер їм потрібно знову пройти медичну комісію (ВЛК) до 4 лютого 2025 року, щоб визначити їхню придатність.
  4. Чоловіки віком від 18 до 60 років, які були зняті з військового обліку, але визнані придатними до служби за станом здоров'я. Вони також мають пройти ВЛК до 4 лютого 2025 року.

Українська армія (ЗСУ)

Кого можуть покликати до 25 років:

Популярні новини зараз

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії

Українців позбавляють відстрочки – що треба зробити негайно

До 500 грн зарахується на картку: ПриватБанк порадував клієнтів

Показати ще
  • Чоловіки від 18 до 25 років, які закінчили військову кафедру та стали офіцером запасу, але не продовжують навчання у магістратурі.
  • Чоловіки від 18 до 25 років, що відслужили термінову службу в армії (крім тих, хто нещодавно демобілізувався; таких можуть призвати лише через рік).
  • Чоловіки віком від 18 до 25 років, які раніше мали статус «Непридатний» або «Обмежено придатний». Їм теж потрібно пройти ВЛК до 4 лютого 2025 року та отримати новий статус.

Що важливо знати

На даний момент розглядається законопроєкт, який може змінити правила для чоловіків віком від 18 до 25 років, які мають статус "Обмежено придатний". Якщо законопроект ухвалять, то це вплине на правила мобілізації, можливо, обмеживши заклик таких чоловіків.

Нагадаємо, ВЛК працюватимуть цілодобово: мобілізація значно прискориться

Раніше ми писали про те, що ТЦК мають зникнути: нардеп закликає до повної реформи армії

Крім того, Знай.ua повідомляв, із металом у тілі – все одно на фронт: кого визнають придатним для служби під час мобілізації