Під час загальної мобілізації в Україні багато хто може задуматися, чи не стане їхній стан здоров’я підставою для відстрочки від служби в армії. Законодавство чітко визначає перелік захворювань, які можуть звільнити від призову, і серед них є низка захворювань шлунка.

Згідно з наказом Міністерства оборони України №262 від 27 квітня 2024 року, що вніс зміни до Положення про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, громадяни з певними захворюваннями не підлягають мобілізації. До списку таких захворювань входять не лише хвороби шлунка, а й інші серйозні медичні проблеми.

ТЦК. Фото: скріншот: Youtube

Перелік захворювань, що можуть стати підставою для відстрочки, включає:

Також підставою для відстрочки можуть стати грижі будь-якого типу: пахова, стегнова, пупкова, грижі черевної стінки та діафрагмальні грижі.

Окрім захворювань шлунково-кишкового тракту, відстрочку можуть отримати особи з серйозними травмами хребта, спинного мозку, кровоносних судин, нервових сплетень та периферичних нервів, якщо ці травми призвели до значних порушень функцій.

Для отримання відстрочки на підставі стану здоров’я необхідно пройти військово-лікарську комісію, яка визначить придатність до військової служби. Рішення про відстрочку приймається на основі медичного висновку та відповідно до чинного законодавства.

Нагадаємо, правила мобілізації змінюються: кого не відправлятимуть на передову

Раніше ми розповідали, що жінок попередили щодо мобілізації: уникнуть лише деякі

Також, з металом у тілі – все одно на фронт: кого визнають придатним до служби під час мобілізації