Триває повномасштабна війна, військовий стан та загальна мобілізація — нещодавно президент України Володимир Зеленський продовжив ці процеси ще на 90 днів.

Тому військовозобов'язані у віці до 60 років можуть отримати повістку в будь-якому громадському місці, в іншому місті і, звичайно ж, вдома... адвокат Ростислав Кравець на своєму Youtube-каналі розповів, що повістка може бути вручена як представниками військкомату, так і працівниками ЖЕКу Але у випадку з останніми є кілька нюансів.

Мобілізація. Фото: Youtube

Зазвичай представники військкомів не вручають повістки особисто призовникам, а залишають їх представникам сільрад і ЖЕКам.

Після цього комунальні працівники розносять повістки по квартирах, але навіть не намагаються вручити їх у руки... а пхають у поштові скриньки або всовують їх у двері. Оскільки українські закони не містять конкретних вимог щодо того, яким чином повістку можна вручити призовникові, представники військкомату можуть скористатися будь-якими доступними для них способами.

Популярні новини зараз

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Показати ще

Якщо вручення повістки відбувається через працівника ЖЕКу, він повинен мати певну відомість, в якій призовник повинен розписатися. Також у відомості має бути зазначена дата та час, щоб підтвердити факт отримання повістки. Якщо призовник відмовився взяти документ, працівник ЖЕКу повинен скласти про це акт зі свідками, де також мають бути підписи всіх сторін.

Повістка. Фото: Кореспондент

Якщо ж співробітник ЖЕКу просто залишив повістку у поштовій скриньці, то призовник може проігнорувати цей документ.

У цьому випадку на нього не буде покладено жодної відповідальності, оскільки немає взагалі жодних підтверджень того, що людині цей документ було вручено. Штраф українцю можуть виписати лише тоді, коли він взяв повістку, розписався та проігнорував вимогу з'явитися до військкомату.

Нагадаємо, непридатний: українцям розповіли, хто має право на звільнення від мобілізації

Як повідомляв "Знай.uа", українець після отримання повістки та ВЛК відмовився від військової служби: яке покарання призначив суд

Знай.uа писав, військком штрафують за неявку, а чоловіки навіть не отримували повістку: адвокат пояснив, як вчинити