В Україні триває повномасштабна війна, розпочата росіянами 24 лютого 2022 року, понад 430 днів тому.

З того самого моменту було введено воєнний стан і розпочалася мобілізація. Тепер усі військовозобов'язані громадяни повинні чекати на отримання повістки від військового комісаріату. Відсутність відповіді на порядок денний (ігнорування) карається штрафом, який може досягати 1700 гривень.

Медкомісія. Фото: Youtube

Адвокат Ростислав Кравець розповів у своєму Telegram-каналі, як діяти громадянам, яким нараховано штраф за ухилення від мобілізації, але повістку при цьому не вручали.

Один із військовозобов'язаних звернувся до нього з питанням про нарахований йому штраф, хоча до нього навіть ніхто не приходив, чоловік продовжує проживати виключно за адресою своєї реєстрації та жодного разу не бачив співробітників військкомату, які намагалися б йому вручити повістку.

Популярні новини зараз

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Тому українець був трохи здивований, коли на нього відкрили виконавче провадження за фактом порушення статті 210 п.1 КУпАП "Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Адвокат нагадав, що повістку можуть вручити "правильно" виключно у тому випадку, якщо військовозобов'язаний поставив там свій підпис. У ситуації, коли ви цю повістку в руках не тримали і підпис свого не ставили, є всі підстави, щоб оскаржити штраф - протягом десяти днів, щоб справа не посилилася до кримінального провадження.

Нагадаємо, відмовитися від повістки можна: кілька причин, коли це зробити законно

Як повідомляв "Знай.ua", українців можуть посадити за ігнорування повістки: скільки їм світить і чому

Знай.ua писав, що робити, якщо на роботу прийшла повістка: інструкція, щоб врятуватися від штрафу в 8 тисяч