Реприватизація «Укртелекому», що її ініціює Фонд держмайна, стане збитковою для бюджету та згубною для інвестпривабливості країни, пише «Обозреватель» у матеріалі «Ні відібрати, ні перепродати».

Журналісти називають три причини цього: необхідність сплатити власникові компанії 1,3 млрд доларів, погана кон’юнктура на ринку зв’язку та очікування світової економічної кризи, внаслідок чого впадуть ціни на активи.

«Сподівання ФДМУ на перепродаж «Укртелекому» в разі його реприватизації жодними економічними факторами не обгрунтовані, адже ні ситуація на світовому ринку, ні обстановка у країні, ні показники самої компанії не залишають шансу для пошуку щедрого покупця і вигідної угоди, яка принесла б в бюджет істотно більше, ніж угода 2011-го року»,- наголошується у матеріалі, зазначає "Приватизація в Україні".

Нагадаємо, у 2011 році «Укртелеком» було продано приватному інвестору за 1,3 млрд доларів. Цю суму – у разі реприватизації «Укртелекому» – державі доведеться повернути власникові компанії. Виручити від перепродажу підприємства саме таку суму, а тим більш – таку, щоб перевищувала цей показник, – наразі неможливо. Джерелом коштів на компенсацію може виступати лише держбюджет, який на 2020 рік має плановий дефіцит у розмірі 94 млрд грн.

Нині кон’юнктура на світовому ринку зв’язку є такою, що активи стрімко дешевшають та втрачають привабливість,– навіть якщо вони перебувають у державах, значно більш стабільних за Україну.Через що також немає причини розраховувати на вигідний продаж «Укртелекому». Це демонструє нещодавня угода з продажу «Vodafone Україна» (який є значно успішнішим за «Укртелеком») азербайджанській телекомунікаційній компанії Bakcell, яка досліджується в матеріалі «Обозревателя».

Популярные статьи сейчас

Пенсионеров лишат остатков выплат на картах: что приготовил Кабмин

Пенсию заморозят: стариков предостерегли от накопления денег

За коммуналку можно не платить совсем: кто из украинцев получит 100% льготу уже с октября

Вместо нескольких выплат одна: украинцам будут платить новую социальную помощь

Показать еще

«Операцію з «Vodafone Україна»… не можна назвати вдалою. Підйом за 15 років на триста з невеликим гаком млн доларів для компанії такого масштабу – насправді більш ніж скромний результат», – наголошується в розслідуванні. У матеріалі наводяться дані керівника аналітичного департаменту Concorde Capital Олександра Паращия, який оцінював бізнес МТС в Україні в 1,2-1,3 млрд доларів, в той час як реальна сума продажу «Vodafone Україна» склала 734 млн доларів.

Ще одна причина, з якої повторний продаж «Укртелекому» не може бути вдалим і вигідним – насувається світова економічна криза, котрої побоюються всі інвестори. Вона, як прогнозують, почнеться з США і Німеччини і найбільш сильно вдарить по країнам, що розвиваються (Україна – в тому числі), нагадують автори матеріалу. Наслідком кризи, настання якої очікується в 2020 році, буде різке падіння вартості активів.

Важливо також враховувати і той факт, що в разі реприватизації інвестори в усьому світі переконаються в тому, що Україна – неугодоспроможний партнер, котрий обіцяє бізнесу всіляку підтримку, а насправді відбирає законну власність. А це вже – вирок для країни на довгі роки, завершують журналісти.

Нагадаємо, раніше економічний експерт Борис Кушнірук у своєму блозі зазначав: поняття інвестиційної привабливості та інвестиційної репутації взаємопов’язані. Тим часом, в даний момент дії влади більше схожі на змагання, хто більше заплямує інвестиційну репутацію країни.