Таку заяву енергоексперт Андрій Герус зробив під час круглого столу «Роздрібний ринок електричної енергії України: перший місяць функціонування, виклики, проблеми та шляхи їх вирішення», який відбувся в комітеті ВР з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.

«Якщо подивитися на грудень, рівень оплати населення складає, за даними Держкомстату, 50% за житлово-комунальні послуги. За весь 2018 рік - 80%. Зрозуміло, що при такій неоплаті ніякі приватні постачальники до населення ніколи не підуть ні по газу, ні по електроенергії. Тому що на цю неоплату треба закладати величезну маржу, а це знову зростання тарифів. Тому я скажу дуже пряму думку, але я б навіть закликав призупинити інші реформи заради того, щоб пріоритетом номер один було налагодити знову платіжну дисципліну», - сказав Герус.

На думку експерта, попередня модель функціонування ринку електроенергії забезпечувала більший відсоток оплати за спожиті послуги.

«У нас попередня модель була хоча і неідеальна, до неї були зауваження, але вона була працююча, і рівень платежів там складав з невеликими відхиленнями біля 99%», - підкреслив він.

Як повідомлялося, з 1 липня планується введення нового ринку електричної енергії в Україні, який імплементує норми третього енергопакету ЄС. Метою нового ринку електричної енергії є запровадження конкурентних механізмів функціонування ринку електричної енергії, вільний вибір контрагентів та забезпечення права споживача вільно обирати постачальника електричної енергії. Законом передбачені різні механізми купівлі-продажу електричної енергії – двосторонні договори, ринок «на добу наперед» та внутрішньодобовий ринок.

Популярные статьи сейчас

Попрощаетесь со своим жильем? Что произойдет с уклонистами в новом законе о мобилизации

Почему в СССР строили 5- и 9-этажки - вы даже не догадываетесь, в чем "секрет"

Коммунальные платежи отменяются: названа категория лиц, которой можно не платить

Как отказаться от получения повестки, чтобы вам за это ничего не было

Показать еще

Раніше Голова Асоціації споживачів енергетики та комунальних послуг Андрій Герус заявляв, що тарифи на газ підняли в інтересах олігархів. "Таким чином, державний бюджет наповниться від підвищення цін на газ для населення. А олігархи мають подякувати всім українцям, які наповнили додатково бюджет", - написав експерт на своїй сторінці у Facebook.