Навесні українці намагаються доповнити свій раціон свіжими овочами, але не завжди враховують, що можна натрапити на неякісну продукцію та отруїтися нітратами. Як правильно обирати овочі, розповіли у Головному управлінні Держпродспоживслужби на Одещині.

У Держпродспоживслужбі зазначили, що нітрати - речовина, яка використовується для вирощування овочів і якщо їхня доза в межах норми, то вони не загрожують здоров'ю. Втім, можуть потрапити овочі, які перенасичені нітратами і в такому разі можна сильно отруїтися.

Овочі. Фото: скрін youtube

"При сильному передозуванні може виникнути отруєння, особливо у дітей. Тривале вживання призводить до накопичення нітратів в організмі, що надалі може призвести до порушення кровообігу та розвитку ракових пухлин", - йдеться у повідомленні.

Овочі. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз

Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

Саме тому при покупці овочів потрібно дотримуватися низки правил:

  • Перевіряти зовнішній вигляд - не повинно бути пошкоджень та будь-яких ознак зіпсованості. У той же час бездоганний вид товару не говорить про його якість. Такий ефект можна досягти за допомогою обробки спеціальними речовинами.
  • По можливості купувати місцеві сезонні овочі. Вони не вимагають жорсткої обробки для тривалого зберігання та транспортування, тому мають бути безпечнішими.
  • При купівлі овочі та зелень мають бути пружними. Якщо зелень швидко сохне і в'яне, то найімовірніше вона була вирощена за допомогою нітратів.
  • Овочі та фрукти слід понюхати перед покупкою. Якщо аромат яскравий та насичений, то для вирощування використовували мінімальну кількість нітратів та такий товар безпечний для здоров'я.
  • Не варто купувати неприродно гладкі, рівні або великі овочі, оскільки такого ефекту практично неможливо досягти без різних видів обробки.

Раніше портал Знай повідомляв, більше 100% націнки: у Держпродспоживслужбі розповіли, як аптеки обманюють покупців.

Також наш портал інформував, в Україні знайшли небезпечну для здоров'я вершкове масло: побачите у магазині – краще не чіпайте.

Крім того, ми писали, українські супермаркети встановлюють неправомірні ціни: у Держспоживслужбі порадили, куди звертатись.