Майже десять років вчені всього світу ламали голову над загадковою скам'янілістю, яку знайшли в Антарктиді. Розглянувши ряд гіпотез, дослідникам все ж вдалося довести, що схожий на здутий м'яч предмет є нічим іншим, як яйцем доісторичної рептилії. Таким чином, знахідка стала одним з найбільших яєць рептилій, які вдавалося знайти палеонтологом.

Про це йде мова у дослідженні, представленому у провідному науковому журналі Nature.

Досить великий "камінець", який представили ще у 2011 році, має розміри 28 на 18 сантиметрів. Однак вчених особливо здивувала його форма - предмет мав своєрідні вм'ятини. Виявилося, що це яйце мало м'яку шкаралупу, що й спричинило такий зовнішній ефект.

Мозазавр, University of Texas at Austin

Лише через роки команда Лукаса Лежандра з Техаського університету в Остіні прийшла до висновку, що це яйце рептилії. Як стверджує керівник досліджень, розмір яйця вказував на великий розмір тварини - десь з великого динозавра.

Популярні новини зараз

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський

Показати ще

Палеонтологи вивчили оболонку предмета за допомогою новітніх дослідницьких технологій. Вони встановили, що покриття мало шарувату структуру. Хімічний аналіз підтвердив, що спочатку шкаралупа яйця була покрита м'якою тканиною.

В кінцевому підсумку палеонтологи прийшли до думки, що величезне яйце, швидше за все, належало великої морської рептилії, яка жила близько 68 мільйонів років тому.

Імовірно, яйце могло належати мозазаврам, рептилії розміром понад 7 метрів. Однак для вчених залишається загадкою, де саме було відкладено яйце - на суші або в морі.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, у Китаї відкрито новий вид динозаврів: унікальна знахідка археологів.

Як повідомляв портал Знай.ua, Вчені знайшли тварину, яка пережила епоху динозаврів та повзає у вас під ногами.

Також Знай.ua писав, До динозаврів: гігантські чудовиська з далекого минулого, що населяли нашу планету.