Приказки - такі собі концентрати, які допомагають людям бути влучними, швидкими і дотепними. Проте зазвичай за виникненням кожної приказки стоїть цікава, цілком і кривава історія, контекст. Впевнені, що вам доводилось не лише чути, але й казати “ні риба, ні м'ясо” у значенні “ні те, ні се”. Наприклад: “ця книжка не дуже мені сподобалась, детективна лінія там ні риба, ні м'ясо”, тобто, детективна лінія була там нечітка, нецікава чи невиразна.

Ціни на м'ясо, фото: fakty.com.ua
М'ясо

Ця приказка виникла через війни між католиками та протестантами. Коли Мартін Лютер усвідомив корумпованість та розбещеність католицької церкви та її інституцій, він зрозумів, що необхідно створити просту церкву, яка би не купалась в розкошах і не зраджувала основних принципів християнської віри. Оскільки католики під час посту не їдять м'ясо, проте споживають рибу, протестанти, які відмовились і від риби стали тими, хто не їсть “ні риби, ні м'яса”

Окрім того, ця приказка має продовження - “ні кафтан, ні ряса”. Це, знову ж таки, відсилає до війни католиків і протестантів.Протестанти прагнули максимально простого одягу для своїх священнослужителів, що різко відрізнялось від одягу католицьких священників.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Популярні новини зараз

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів

Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними

Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський

Показати ще

Нагадаємо, Зрадив один раз: психологи перевірили відоме прислів’я.

Як повідомляв портал Знай.ua, У суді Росії назвали прислів'я, що порочать честь поліції.

Також Знай.ua писав, що Засновника англійської Реформації спалили на багатті як єретика: його серце виявилося нетлінним.