Міжнародна група вчених розповіла про те, яким чином міг зберегтися мозок чоловіка, який жив у V-VII століттях до нашої ери. Як повідомляє Naked science, на думку дослідників, цьому сприяли природні умови і невідомий консервуючий компонент.

Череп людини з залишками мозку був знайдений в 2008 році в графстві Північний Йоркшир. Науковці припускають, що швидше за все, чоловіка стратили через повішення.

Тиждень науки і миру, saband

Те, що тканини мозку збереглися, збентежло дослідників, адже здебільшого мозок починає розкладатися одним з перших. Крім того, мозок виявленого людини виявився єдиним уцілілим зразком його м'яких тканин.

У рамках нового дослідження вчені дослідили клітинну структуру мозку. На відміну від багатьох інших органів, головного мозку неймовірно важливі тісні і стабільні міжклітинні зв'язки.

Популярні новини зараз

А що так було? Українець "категорично відмовився" від повістки - чи підтримав його суд

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає

Показати ще

Археологи, фото: РГ

Вчені вияснили, що мозок древньої людини уцілів завдяки невідомому компоненту, що потрапив у тканини ззовні і якимось чином заблокувало роботу протеаз – ферментів, які руйнують структуру білків, розрізаючи пептидний зв'язок між амінокислотами.

Завдяки цьому невідомому консерванту протеїни тканин мозку утворили стабільні білкові агрегати і зберегли структуру при відносно високих температурах.

Вчені також припускають, що певну роль зіграла також підвищена кислотність грунту — тим не менш, вчені все ще не можуть зрозуміти, чому інші м'які тканини тіла не збереглися.

Нагадаємо, про страшний сон Ґрети Тунберґ: як виробництво м'яса, молока та яєць змінює клімат у світі.

Як повідомляв раніше портал "Знай.uа", модель вирішила сфотографуватися з акулами і поплатилася за це.

Також портал "Знай.uа" повідомляв про те, що користь морепродуктів ні в кого не викликає сумніву, але насправді складна екологічна ситуація в світі робить їх досить токсичними.