Часто в забутих українських селах можна натрапити на унікальні будівлі, за якими стоять цікаві історичні факти, певна відома постать й прості люди, що мешкають довкола. Найчастіше власниками таких будівель були поміщики іноземного походження, які за державну службу отримували у володіння українські землі та селян.

Цікаво, що досі сучасні мешканці продовжують називати такі маєтки "панськими будинками". Один з них знаходиться у селі Тхорівка Сквирського району Київської області, пише УП. Виявляється, тут жив злісний чолов’яга дворянського походження, який знущався з жінок — такий собі "Синя борода" з дитячих страшилок.

Панський маєток у с. Тхорівка, фото: life.pravda

У ХІХ столітті Тхорівкою володіли дворяни Страшинські, які збудували тут палац та будинки для челяді й посадили шикарний парк. Зазначається, що один із володарів маєтку Віктор Страшинський був справжнім ґвалтівником-рекордсменом, адже свого часу скривдив понад 500 сільських жінок, частина з яких була його кріпачками.

Попри всі злочини Страшинському вдалося обійти офіційне правосуддя, але в історії він назавжди залишився мучителем жінок на ім’я Синя Борода. Маєток є пам'яткою архітектури місцевого значення. Зараз бізнесмен, який хоче зробити на його території приватний комплекс відпочинку, та один із нащадків Страшинських розбираються між собою, кому зрештою належатиме маєток.

Популярні новини зараз

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови

Показати ще

Маєток Страшинських, фото: life.pravda

Ще одним українським селом, беззаперечно вартим уваги, є Руде Село Володарського району Київської області. Саме тут були знайдені ознаки поселення черняхівської (пізньоримської) культури, що існувала на територіях України, Молдови й Румунії ще у II-IV століттях. Тутешні території були пов’язані з представниками декількох знатних польських сімей — Браницьких, Збаровських, Залєвських, Потоцьких.

У центрі Рудого Села, знаходиться зруйнований панський маєток, відомий як літній палац сім’ї Браницьких, зведений наприкінці XVIII століття. Францішек Ксаверій Браницький був графом Священної Римської імперії, видатним військовим і державним діячем Речі Посполитої, великим гетьманом коронним Польщі, а пізніше генерал-аншефом російської імперії.

Палац Браницьких у Рудому Селі, фото: life.pravda

Однак, за іншою версією так званий "палац Браницьких" ніколи їм не належав, а перебував у володінні іншого польського шляхтича Станіслава Залєвського. Варто зауважити, що неймовірно витончений стиль маєтку нагадує архітектурні шедеври Андреа Палладіо, відомого італійського архітектора XVI століття.

Палац Браницьких у Рудому Селі, фото: life.pravda

Нагадаємо, раніше пожежі в Австралії перетворилися на екологічне лихо: як борються з нещадним вогнем небайдужі

Як повідомляв портал "Знай.ua", під Запоріжжям "чорні археологи" зрівняли скіфський курган з землею: мародерів історії шукає вся Україна

Також "Знай.ua" писав, підводна містика: корабель-невидимка явився світу століття потому, фото красеня