На сході Аравійського півострова в провінції Дібба Аль-Бая в Омані група археологів виявила досить цікавий артефакт — амулет "Око Гора". Відомо, що знахідці близько двох тисяч років, в цій країні таких реліквій ще не знаходили.

Про це стало відомо завдяки повідомленню видання The History Blog.

В Омані виявили амулет "Око Гора", gazeta.ua

За інформацією вчених, крім амулета, який символізував захист і мав покращувати здоров'я, у таємничому похованні виявили останки 12 людей, гончарні вироби, срібні та золоті прикраси.

Месопотамський кам'яний амулет з клинописным написом, gazeta.ua

Популярні новини зараз

Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Відомо, що розкопки у Дібба стартували ще в 2013 році. Їх проводила італійська археологічна місія на запрошення влади Оману. Тоді вдалося виявити 2 колективні могили і ритуальні ями. Там знайшли золоті прикраси, керамічні судини, кинджали, наконечники стріл, крім того, ще один амулет присвячений стародавньому божеству. Пізніше розкопали залишки щонайменше 188 осіб та понад 3,5 тис. артефактів.

"Око Гора або Веджат - древній єгипетський символ королівської влади і захисту від богів. Око, зцілене богом Тотом, служило потужним амулетом, який носили фараони."

Розкопки масового поховання в провінції Дібба, gazeta.ua

Так, глава італійської делегації з Римського університету Доктор Франческо Генчі заявив, що результати свідчать про значну історичну роль, яку зіграв Дібба. Ймовірно регіон вважався священною територією, яка нині має велике значення для розуміння племінних товариств залізного століття на Аравійському півострові.

Нагадаємо, глобальне потепління "подарувало" дивовижні знахідки археологам.

Як повідомляв Знай.uа тримали в страху динозаврів: археологи відшукали щось потужніше "Парку Юрського періоду".

Знай.uа писав, зарізав на очах рідної матері: п'яний хлопець криваво розправився з пенсіонером.