20 березня 1639 року в Мазепинцях на хуторі Київщини, неподалік Білої Церкви народився український військовий, політичний і державний діяч Іван Мазепа.

Його батько спочатку був прихильником Богдана Хмельницького, а потім - підтримав гетьмана Виговського і став зачинателем "Руїни".

Як політик він формувався під керівництвом Петра Дорошенка.

Освіта, яку він здобув у Києво-Могилянській колегії, у навчальних закладах Західної Європи, давала можливість йому виконувати важливі дипломатичні доручення, виступати посередником у переговорах із турецьким султаном, польським і московським царями.

Популярні новини зараз

Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Показати ще

25 липня 1687 Іван Мазепа одержав гетьманську булаву на Коломацькій раді поблизу Полтави і надалі намагався відродити авторитет гетьманства.

Іван Мазепа був першим українським гетьманом, якому вдалося впевнено тримати гетьманську булаву протягом майже 22 років. Цей період пройшов для України з ознаками економічного розвитку, стабілізації соціальної ситуації, підйому церковно-релігійного життя та культури. Показово, що за роки гетьманування Мазепи в Україні не виникло жодного селянського повстання.

Іван Мазепа серйозно зміцнив міжнародний імідж України, що допомогло врятувати Україну від руйнацій після державного перевороту у Московській державі 1689 року. Незважаючи на заборону міжнародних дипломатичних відносин, зафіксованої у "Коломацьких статтях", угоди між Україною та Московською державою, підписаною під час обрання Мазепи гетьманом, він мав численні зв'язки з монархічними дворами Європи, зокрема, Веттінів у Польщі, Гіраїв в Криму та ін.

Для розвитку культури того часу велике значення мали заходи гетьмана щодо видання творів української літератури, зокрема творів Афанасія Зарудного, Дмитра Туптала, Григорія Двоєслова та багатьох інших.

Мазепа є одним з найвідоміших представників України для європейців і американців. Підтвердженням цього є те, що йому присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичні твори, 17 літературних творів.

Пам'ятник Мазепі в Полтаві

Нагадаємо, що вчені розкрили особистість Джека Різника: допомогла закривавлена хустка.

Раніше, портал Знай.uа повідомляв про справжню історію лейтенанта Шмідта.