При проведенні археологічних розкопок в Данії були виявлені останки кішок часів вікінгів.

Вивчивши скелети, вчені з'ясували, що сьогодні кішки на 16% більше, ніж їх родичі, пише портал Tech Times. Зазвичай одомашнені тварини зменшуються у розмірах, але з кішками цього не сталося.

На думку дослідників, збільшення розміру пов'язано з підвищенням якості життя тварин. Тепер про кішок дбають як про своїх вихованців, тоді як раніше вони використовувалися для лову гризунів.

Собаки і кішки в побуті і міфології скандинавів в епоху вікінгів займали особливе становище. Практично будь-яка домашня живність у той час в Скандинавії була робочою твариною, втім, як і у багатьох інших народів минулого часу, та й зараз теж.

Популярні новини зараз

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Показати ще

Проте собаки і кішки були все-таки домашніми вихованцями, а не робочими тваринами, як кінь чи як тварини, вирощувані для їжі (свині, вівці, кози, корови і ін).

Кішок вікінги тримали в своїх будинках в першу чергу за їх користь у виловах гризунів, адже кішки були споконвіку відмінними мисливцями за мишами і щурами. Також іноді кошенят дарували нареченим. Це був символічний подарунок, адже саме кішки були запряжені у віз під керуванням Фреї, богині любові і покровительки всіх жінок.

В пошані була дика порода Півночі, гарна лісова кішка породи Skogkatt. У Данії ця порода називалася трохи по-іншому Huldrekat (що означала - жіночі духи лісу, "прихований народ"). Норвезькі міфи описують цю породу кішок вперше, розповідаючи у своїх сагах, що кішки великі і сильні, цілком могли підняти воза.

До речі, норвезький лісовий кіт в наші дні є найбільшим представником свого виду і донині. Можливо, його предки були славними помічниками вікінгів в епоху Середньовіччя.

Відзначимо, не так давно вченим вдалося встановити справжню прихильність жителів стародавнього Єгипту до кішок. Відомо, що недавно археологи розкопали поруч з Каїром на давньому місці Сакарри гробницю, якій 4,5 тисяч років, і виявили в ній безліч забальзамованих тварин.

Як повідомляють фахівці, про кішок згадувалося в єгипетських рукописах близько 5 тисяч років тому. В ті часи вони вважалися "священними" тваринами.

А все тому, що вони були незамінними помічниками: берегли урожай, позбавляючи поля і комори від отруйних змій і гризунів. Жителі давніх часів приписували кішкам неймовірні здібності. За рукописами мандрівників з Риму єгиптяни долали великі відстані, заради того щоб гідно поховати своїх тварин.

Нагадаємо, ніде кішку не шанували так, як у Стародавньому Єгипті. Це був золотий вік в історії кішки - чоловік її обожествлял і поклонявся їй.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Ганеша — найпопулярніше божество в Азії і, можливо, у світі.

Також "Знай.uа" писав, кожен зможе побачити світ очима кішки.