Чому українці отримують божевільні платіжки, навіщо Україні масштабна реконструкція житлового фонду і де брати на це гроші розповіла журналіст Катерина Котенкова для Знай.ua.

З лютого ціна на газ для споживачів не зможе перевищувати 6,99 грн за куб. м. Але така ціна буде діяти до завершення опалювального сезону або ж поки не закінчиться карантин.

Ціна 6,99 грн на ринку вже є. Ще з серпня 2020 роки українці можуть самі вибирати собі постачальника газу, яких на ринку кілька десятків.

Більшість українських сімей не змінювали постачальника і залишалися у колишнього, і ціна у них досягала 9,9 грн за куб. Але і до «зниження» ціни громадяни могли платити за газ 6,99 грн, якби подали заявку на зміну постачальника.

У цьому місяці українцям прийшли величезні платіжки. Їх розмір удвічі вище, ніж за минулі місяці. Платити більше доведеться через похолодання, подорожчання газу і перерахунку тарифів на тепло. А в січні сума зросте через перерахунок абонплати, вартості газу і опалення.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще

З січня діють нові ціни для підприємств, які постачають тепло населенню. Зростання цін уникнути не вдасться, як пояснюють компанії, через зниження обсягів споживання, зростання заробітних плат, подорожчання ремонтних робіт, інфляції.

У майбутньому тарифи будуть тільки рости. І є тільки один спосіб знизити фінансове навантаження на населення – економія. Причини захмарних платіжок за опалення – застаріла, неефективна система опалення.

Україна потребує масштабної реконструкції житлового фонду. Інакше українці так і будуть марно спалювати мільярди кубометрів газу і отримувати величезні рахунки, платити за якими доведеться в будь-якому випадку.

Але бідне населення реконструкцію житла не потягне, потрібна державна програма, гроші на яку в теорії є. На реконструкцію житла можна було б спрямувати частину коштів від «Великого будівництва» – це була б і реальна допомога українцям, і вкладення в енергетичну безпеку України.

Раніше екс-міністр соцполітики Андрій Рева заявив, що влада не захищає громадян під час підняття тарифів.

Нагадаємо, Знай.ua повідомляло, що українці вимагають негайно скасувати тариф на електроенергію та газ.