Не встиг новий пішохідний міст, який мер міста презентував як головний "подарунок" до Дня Києва, простояти і кількох днів, як одна зі скляних ділянок дала тріщину. "Диверсії – це кримінал", "Розглядається версія того, що стріляли" – мер столиці Віталій Кличко бурхливо відреагував на пошкодження. Втім, з його думкою аж ніяк не погоджуються депутати Київської та навіть Верховної Ради, прямо вказуючи голові КМДА на його жахливі помилки в питанні будівництва даного об’єкту. Які саме, дізнавалися Знай.ua.

Жорсткі порушення – із самого старту будівництва

Щойно мер Києва Віталій Кличко розмістив на власній сторінці у Фейсбуці власне обурення щодо "акту вандалізму", як Знай.ua з'ясували подробиці даного питання. Як виявилося, світло пролилося на ситуацію зовсім під іншим кутом.

"Найгрубіше порушення допущене ще на самому початку – те, що міст почали будувати без офіційно відведеної для цього будівництва землі. У поясненні вони стверджували лише, що об’єкт відповідає містобудівній документації, а саме - території транспортної інфраструктури, але ж це не правда, бо частково це зелені зони загального користування. Це жорстке порушення Генплану міста, ДПТ обов’язково має бути розроблено та затверджено – не кажучи вже про те, що мова йде навіть не про звичайну будівлю, а про такий масштабний проект, де щодня збиратимуться сотні киян та туристів", – розповідає депутат Київради Прохор Антоненко.

Популярні новини зараз

Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня

ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею"

Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма

"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати

Показати ще

Проте, як повідомив Знай.ua Прохор Антоненко, ще більш вражаючим є те, що міст Кличко відкрив, не ввівши його в експлуатацію. Тим самим поставивши під ризик тисячі людей, які його відвідують. Спочатку об’єкт має пройти ретельну перевірку, зокрема ДАБІ, і отримати дозвільний документ, а влаштовування піар-акцію масштабного відкриття.

Про ці вражаючі дії Кличка та його команди висловився також і один з нардепів, вщент розгромивши вчинок мера Києва.

"Міст не введено в експлуатацію і його використання заборонене імперативною нормою в частині восьмій ст. 39 ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності". Штраф за таке порушення – 900 прожиткових мінімумів, тобто, понад 1,7 млн грн. Але ж гроші не Кличка, а киян, тому меру наплювати. Заради піару, міський голова пішов на пряме порушення Закону України, аби тільки "зробити подарунок" в першу чергу собі за 400 мільйонів бюджетних гривень саме у день Києва", – наголошує народний депутат Юрій Левченко.

Логіка мера шокує: в ЄС Кличко був би вже у відставці

Заява Кличка щодо ймовірної стрілянини викликала обурення не тільки серед киян.

"Стрілянина та розбійний напад вандалів, про які одразу ж написав Кличко, – все це більше схоже на відведення уваги населення від реального стану щойно добудованого об’єкту. Він же не пройшов жодної перевірки перед тим масовим випробовуванням на святкові дні – феєричне відкриття не додасть міцності та гарантії того, що ніхто не постраждає, внаслідок великих навантажень", – відзначає депутат Київради Прохор Антоненко.

А ось нардепи, взагалі, відзначили, що за такі дії в європейських країнах вже давно б відправили у відставку.

"Віталій Кличко добре обізнаний, що міст не введено в експлуатацію і обіцяє, що це відбудеться протягом двох місяців. Закон для нього – ніщо, якщо якісь там інженери та фахівці дали гарантію, що міст безпечний. Логіка мера шокує: якщо за часів Януковича відкрили "міст Кірпи" і досі користуються без введення в експлуатацію, значить і зараз так у Києві можна робити. В будь-якій західноєвропейській країні Кличко був би вже у відставці за свою заяву. Але в ЄС ми лише прямуємо, і, судячи з того що відбувається в Києві, йдемо туди "місячною ходою", – підкреслює нардеп Юрій Левченко.

А прямим доказом цього є відеоролик, записаний особисто Юрієм Левченком.

Чим завершиться історія із пошкодженням ділянки мосту та чи надійдуть офіційні пояснення від мера Києва Віталія Кличка щодо введення в експлуатацію об’єкту, читайте на порталі Знай.ua.