46-річний громадянин США Ріналдо Наззаро пропагує неонацизм у Telegram під псевдонімами "Норман Спір" і "Роман Вульф". У 2018 році чоловік створив The Base – одну з найнебезпечніших воєнізованих організацій в Америці. Потім Назарро довелося переїхати з дружиною-росіянкою з Нью-Йорка до Санкт-Петербургу.

Зараз лідера неонацистів і його послідовників розшукує ФБР: семеро бандитів заарештовано та звинувачено в різних злочинах, включаючи змову з метою вбивства.

Ріналдо Наззаро

Силовики описують The Base як "расово мотивовану воєнізовану екстремістську групу", яка "прагне повалити уряд США, спровокувати расову війну і заснувати етнодержаву для білої раси".

Організація набирала учасників через Telegram, а потім запрошувала їх на військові збори.

Популярні новини зараз

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Видання BBC вдалося знайти квартиру у США, де був зареєстрований Наззаро і, можливо, зараз живуть його мати і вітчим. На цю ж адресу зареєстрована компанія The Base Global, яка в 2018 році купила ділянку сільгосппризначення в штаті Вашингтон.

На одному з публічних відео сімейство Наззаро їде в купейному вагоні в Чебоксари - до тещі Ріналдо. Він був у футболці із зображенням Володимира Путіна і написом англійською Russia, absolute power ("Росія, абсолютна влада").

Ріналдо Наззаро

В 2018 році дружина Наззаро купила квартиру в елітному ЖК "Будинок біля ратуші" в Дегтярному провулку Санкт-Петербурга – в 200 метрах від будівлі, де розташовано 13 комітетів адміністрації міста. Саме з цієї квартири Наззаро міг координувати роботу The Base.

У соцмережах "Норман Спір" публікував матеріали забороненої британської неонацистської організації National Action. Зараз 11 учасників угруповання засуджено за екстремізм, ще четверо перебувають під судом.

Наприкінці 2019 року ФБР запобігло замаху на вбивство подружньої пари антифашистів та їх дітей. Було затримано три людини - всі вони виявилися передбачуваними членами The Base.

На допиті вони заявили, що лідер групи навчав їх спілкуватися кодовими фразами. І що, використовуючи цей шифр, вони повідомили лідеру про підготовку злочину. Вбивство антифашистів було заплановано на лютий.

Лідер The Base радив їм не брати публічну відповідальність за злочин, оскільки "сигнал буде і так гранично ясний і призведе до прискорення [початку расової війни]".

Нагадаємо, в Афганістані на міні підірвався американський військовий конвой.

Як повідомляв портал Знай.uа, за найпоширеніший злочин в Україні посилили покарання.

Також портал Знай.uа писав, що ексмер Слов'янська Неля Штепа, яку звинувачували в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, виграла справу в Європейському суді з прав людини.