Триває повномасштабна війна, воєнний стан в Україні і, звичайно, не припиняється загальна мобілізація.

Тому громадян, а особливо чоловіків, цікавить, як ситуація зміниться у травні. Підготовка до контрнаступу ЗСУ триває, проте щодо посилення мобілізації через це в травні нічого не відомо.

Мобілізація, скріншот: Youtube

На військову службу можуть бути покликані всі громадяни, які придатні до служби або перебувають у резерві. Спочатку мобілізують особовий склад за певними спеціальностями. Також можуть бути покликані особи з обмеженою придатністю, які мають хвороби, що спричиняють помірні порушення функцій організму.

Поки що не можуть бути примусово мобілізовані чоловіки віком від 60 років; громадяни, які непридатні до військової служби; громадяни, які мають право на відстрочку від мобілізації (сімейні обставини, "звільнення" за видом діяльності, навчання у вузі або проблеми зі здоров'ям).

Популярні новини зараз

Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків"

Показати ще

Повістка, мобілізація, кадр з відео

Варто нагадати і про те, що у квітні було прийнято постанову №318, яка дозволяє видавати повістки на військову службу незалежно від місця їхнього військового обліку. Це може статися будь-де - на блокпосту, на вулиці, в громадському місці в будь-якому з міст України.

Після вручення повісток громадяни зобов'язані з'явитися у військові частини або збірні пункти ТЦК і СП вчасно, інакше настає кримінальна відповідальність за ст. 336 Кримінального кодексу України – ухилення від призову на службу у період воєнного часу (3-5 років позбавлення волі).

Нагадаємо, оповіщення замість повісток: що вигадали чиновники для українських чоловіків

Як повідомляв "Знай.uа", заборона чоловікам вступати до вузів: українцям пояснили маніпуляцію

Знай.uа писав, мобілізація та військовий облік: працівників та роботодавців попередили про штрафи