Український студент, який навчається на четвертому курсі в одному з університетів Харкова, звернувся до суду через те, що його несподівано мобілізував військкомат, незважаючи на право на відстрочення через навчання.

Він стверджує, що дав свій військовий квиток представникам Ужгородського РТЦК та СП, проте його все одно призначили на посаду кулеметника у військовій частині.

Скрін, відео YouTube студенти

Проте суд визнав наказ командира військової частини про мобілізацію студента протиправним та скасував його. Адвокат Ростислав Кравець вирішив розповісти про права студентів та про те, як слід діяти в подібних ситуаціях, щоб невірні дії не занапастили юні життя.

Закон про мобілізацію передбачає відстрочку для учнів на денній формі. Під час мобілізації не призиваються до армії студентів вищих навчальних закладів, асистентів-стажистів, аспірантів тощо. Проте слід пам'ятати, що відстрочка не поширюється на студентів заочної форми навчання.

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Астролог побачив у травні "лихо" для України

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців

Показати ще

Мобілізація, скріншот: YouTube

Студент може самостійно вирішити мобілізуватись, навіть якщо має право на відстрочку. Центри комплектування зобов'язані перевіряти майбутніх військовослужбовців - якщо підстав для мобілізації тієї чи іншої людини немає, вона отримує відстрочку.

Якщо студент отримав повістку, слід одразу подати письмову заяву про відстрочку від мобілізації у військкомат, додавши копії документів, що підтверджують навчання на денній формі у вищому навчальному закладі.

Нагадаємо, після Великодня розпочнеться і в Польщі: вручатимуть повістки та працюватимуть медкомісії.

Як повідомляв "Знай.uа", не обов'язково під Бахмут: українців можуть мобілізувати, але не з метою воювати

Знай.ua писав, в Україні змінюються правила видачі повісток: як розширили повноваження військкоматів