24 лютого 2022 року в Україні розпочалася повномасштабна війна – з того моменту запроваджено військовий стан, тому чоловікам було обмежено виїзд за кордон.

Військовослужбовці мають обмежені можливості для звільнення зі служби, які термін служби не обмежений. Проте депутати вважають, що військовим, які отримали тяжкі поранення, слід надати право на звільнення для лікування.

Українські військовослужбовці, фото: Facebook

Все може змінитися. На даному етапі, відповідно до рішення військово-лікарської комісії (ВЛК), у разі отримання поранення чи захворювання, що перебуває у переліку хвороб, визначених Наказом №402 про "Положення про військово-лікарську експертизу" у ЗСУ, захисника можуть звільнити від служби.

Але при цьому існують законодавчі норми, через які військовослужбовець, непридатний до служби, не може залишити військову частину... хоча його й виключають із штату, залишають без соціального забезпечення та зарплати.

Популярні новини зараз

Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін

Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Українські військовослужбовці, фото: Facebook

З метою вирішення цієї проблеми депутати подали до Верховної Ради законопроект №9180. Він пропонує надати військовим можливість звільнення зі служби за рішенням ВЛК терміном на 6-12 місяців, якщо військовослужбовця визнано непридатним з переглядом після зазначеного терміну.

"Із зазначенням у наказі про звільнення, що ці особи підлягають повторному медичному обстеженню після закінчення відповідного терміну", - заявляють автори законопроекту.

Нагадаємо, окупанти заворушилися на кордоні: готуються до нових провокацій ?

Як повідомляв "Знай.uа", після Великодня розпочнеться і в Польщі: вручатимуть повістки та працюватимуть медкомісії.

Знай.ua писав, не обов'язково під Бахмут: українців можуть мобілізувати, але не з метою воювати