Увечері, 10 березня, російські окупанти вчергове здійснили бомбардування дослідницької ядерної установки на майданчику Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут».

Йдеться про ядерну підкритичну установку «Джерело нейтронів, засноване на підкритичній збірці, що керується лінійним прискорювачем електронів», передає Держатомрегулювання.

За попередньою інформацією, ядерну установку повністю знеструмлено, а будівлю частково пошкоджено. Дані щодо усіх руйнувань уточнюються.

Варто зазначати, що раніше, 6 березня, окупанти уже бомбардували «Джерело нейтронів». Тоді повністю зруйнували підстанцію РУ-0,4 кВ, пошкодили кабелі кондиціонерів, основну будівлю установки, теплотрасу до комплексу ЯПУ, вибили вікна в будівлі насосної та градирень та в лабораторії ізотопів.

Зазначається, що до початку повномасштабного вторгнення РФ «Джерело нейтронів» знаходилась на етапі фізичного пуску і була завантажена свіжим ядерним паливом. З 24 лютого установку перевели в глибокий підкритичний стан.

Популярні новини зараз

Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Показати ще

ЯПУ «Джерело нейтронів» створене для проведення досліджень в області ядерної фізики, радіаційного матеріалознавства, біології, хімії та для виробництва медичних радіоізотопів.

Нагадаємо, що московський аеропорт закриває термінал.

Читайте також, що ЗСУ без НАТО успішно закриває небо.