Знай.ua дослідили останні законопроекти

Якщо питання запровадження загальноукраїнського ресурсу Е-рецепт, що передбачає ведення єдиної бази покупців і точок продажу, вже суттєво зрушило з місця, то деякі ініціативи от-от були зареєстровані керівництвом Парламенту. Серед найсвіжіших – впровадження штрафів для іноземців, суми яких сягають від 1700 до 5100 грн, низка законопроектів із "нарко-теми" та неочікуване нововведення для власників євроблях. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ

Сюрприз для євробляхерів і штрафи для нелегалів

Справжнім подарунком для власників транспортних засобів, ввезених в Україну з інших країн, має стати "Проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення (щодо тимчасового порядку застосування ч. 8, 9 ст. 121 КУпАП)" № 5676.

АвтоЄвроСила, мітинг - фото Знай.ua

Законопроектом пропонується тимчасово зупинити застосування цих положень ст. 121, що передбачають накладання штрафів у розмірі 8, 5 тис та 17 тис грн з позбавленням права керування транспортними засобами на строк 1 рік.

Популярні новини зараз

ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції

Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари

Показати ще

Законопроект - скріншот

Зупинення передбачено на період дії Закону України "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов'язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби" (1402-IX).

"Зацікавлена громадськість вважає, що такі дії співробітників поліції є несправедливими по відношенню до простих людей. Люди вважають себе ошуканими та вдаються до акцій протесту. Проект розроблено з метою створення передумов для врегулювання питання митного оформлення автомобілів з іноземною реєстрацією в Україні, а також врахування інтересів усіх верств населення при вирішенні зазначеного питання", - йдеться у Пояснювальній записці.

23 червня документ був переданий на розгляд першого з 6 профільних Комітетів ВРУ. Тож, коли саме № 5676 потрапить до зали Парламенту, поки сказати важко.

Верховна Рада - фото ВРУ

А от проект Закону № 4411 про внесення змін до КУпАП щодо вдосконалення законодавства у сфері міграції передбачає низку штрафів – як для іноземців без документів та перевищення строку перебування в нашій країні, так і для посадовців, які працевлаштовують таких людей.

Його ініціатором став прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Денис Шмигаль - фото Кабінету Міністрів України

Згідно з документом, до Кодексу України про адміністративні правопорушення вносяться наступні зміни:

  • Проживання іноземця або особи без громадянства на території України без документів на право проживання, як і проживання за недійсними документами – карається штрафом від 1700 до 5100 грн.
  • Перевищення встановленого строку перебування в Україні до 30 днів, а також перебування в Україні без довідки про звернення за захистом – карається штрафом від 1700 до 3400 грн.
  • Перевищення встановленого строку перебування більш як на 30 днів – штрафом 3400 до 5100 грн та ін.

Паспортний стіл / скріншот з відео

А в ст. 204 передбачено покарання для посадових осіб підприємств, установ і організацій, а також фізичних осіб-підприємців.

Законопроект - скріншот

За працевлаштування іноземців та осіб без громадянства, а також надання їм житла або транспортних засобів вони сплатять від 3400 до 10 200 грн.

"Нарко-тема": Група Помпіду і обмеження щодо канабісу

Днями в Парламенті був зареєстрований і проект закону № 0114, ініційований президентом України Володимиром Зеленським.

Володимир Зеленський - фото Офісу президента України

Це – законопроект про приєднання України до Часткової угоди про створення Групи зі співробітництва у боротьбі проти зловживання наркотиками та їх незаконного обігу (Група Помпіду).

Група Помпіду – це Група зі співробітництва в боротьбі зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом. Вона є міжурядовим органом, до складу якого входить понад 30 держав.

Євросоюз, фото pxhere

Законопроект - скріншот

Та, перш ніж потрапити до сесійної зали, документ мають розглянути у 6 профільних Комітетах ВРУ. 22 червня законопроект був переданий у перший з них.

Верховна Рада - фото ВРУ

Того ж дня в Парламенті був зареєстрований ще один тематичний Проект закону № 5675 про внесення змін до Закону України "Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори".

Він передбачає низку законодавчих змін, тісно пов'язаних із гучно презентованим нардепами законопроектом з легалізації медичного канабісу в Україні.

Канабіс - фото health.nv.ua

Зокрема, тут йдеться, що:

  • Діяльність з культивування рослин, включених до переліку наркотичних засобів здійснюється суб'єктами господарювання в умовах закритого ґрунту за наявності ліцензії на здійснення відповідного виду діяльності.
  • Діяльність з розроблення нових наркотичних засобів або психотропних речовин дозволяється лише з метою їх застосування у медичній практиці або для наукової та науково-технічної діяльності.

Затверджується і єдина форма придбання таких засобів – виключно за рецептом лікаря, що видається в електронній формі.

Законопроект - скріншот

У разі прийняття № 5675, Кабмін має у 3-місячний строк має затвердити Ліцензійні умови щодо культивування рослин для виробництва лікарських засобів, розробити та подати на розгляд Парламенту законопроект щодо встановлення граничного допустимого відсотку тетрагідроканабінолу в промислових коноплях на рівні, встановленому нормативно-правовими актами ЄС.

Кабмін - фото Кабінет Міністрів України

Законопроект - скріншот

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв, що Василя Вірастюка вдруге "похрестили" в сесійній залі: хто увійшов у коло друзів та сусідів по лаві у Раді.