Деталі обговорили у профільному Комітеті ВРУ

Онлайн-консультація сімейного лікаря та надання водійського посвідчення на сторінці порталі "Дія" вже фактично стали звичними речами для багатьох українців. Та незабаром в країні має запрацювати ще одна загальноукраїнська електронна програма – Е-рецепт. На якому етапі сьогодні знаходиться це питання та як саме працюватиме електронний рецепт, дізнавалися Знай.ua.

МОЗ України - фото Міністерство охорони здоров'я

Де потрібен та коли чекати?

Етап підготовки до запровадження Е-рецепту обговорили у профільному Комітеті Верховної Ради. Парламентарі наголошують на масштабному гальмуванні багатьох ініційованих нардепами медичних реформах.

"Зараз гальмується чимало переформатувань в системі охорони здоров'я і навіть тих законів, які ми приймаємо. Вони не працюють на повну, в наслідок того, що у нас досі немає електронного рецепту. Окрім того, безконтрольний продаж антибіотиків та інших рецептурних препаратів в аптечних мережах України досяг критичних масштабів", - зазначає голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Популярні новини зараз

"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Одним з прикладів є довгоочікуваний проект Закону № 5596 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель у медичних цілях, науковій та науково-технічній діяльності", де продаж препаратів на основі медичного канабісу дозволений лише через Е-рецепт. А також зареєстрований в Парламенті 20 травня законопроект № 5547 "Про лікарські засоби", який передбачає роботу аптечних мереж через Е-рецепт.

При цьому, обіцяне Урядом впровадження електронного рецепту тягнеться ще з кінця 2019 року – весь цей час запровадження механізму чомусь постійно відтерміновується.

"Зволікання із запровадженням Е-рецепту для всіх без винятку рецептурних препаратів призведе до того, що серед українців все більш поширеним стає антибіотикорезистентність – стійкість організму до сильнодіючих препаратів. Замість візиту до сімейного лікаря люди самі вирішують, що їм приймати. В результаті у випадку серйозної загрози ефективність застосування ліків значно знижується", - відзначає Михайло Радуцький.

Як зазначають у МОЗ України, запуск Е-рецепту планується до кінця цього року.

"Ми закінчили нещодавно проект з електронними лікарняними і перейшли на його реальну експлуатацію на території України. І тепер можемо переключати ресурси, наявні розробки та впровадження Е-рецепту. Важливою для запуску цього проекту є модернізація реєстру лікарських засобів. А реєстр, який знаходиться в ДЕЦ, – це достатньо застаріла технологія і потребує модернізації", - повідомляє заступник МОЗ України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Ярослав Кучер.

МОЗ України - фото Міністерство охорони здоров'я

Головними установами в даному процесі є Міністерство охорони здоров'я, яке має відпрацювати всі технічні нюанси та розширити можливість реєстру лікарських засобів, та Державний експертний центр МОЗ – вони мають привести словник лікарських форм та упаковок до міжнародних стандартів.

Покупка за кодом: дані про покупців і лікарів – в єдиній базі

Що ж стосується алгоритму застосування Е-рецепту, то він передбачає фіксацію усіх даних: як лікарів, які виписали медикаменти, так і тих, хто їх придбав та продав.

"Лікар реєструє в електронній системі рецепт, пацієнту надходить СМС зі спеціальним кодом. Код дає право отримати в аптеці відповідний препарат. В електронній системі зберігається інформація про те, хто виписав медпрепарат, хто його продав та хто отримав. Фактично Е-рецепт робить продаж ліків прозорим та мінімізує корупційні ризики", - пояснює голова Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Як підкреслює Михайло Радуцький, наразі в Україні вже діє аналог даного ресурсу – це програма "Доступні ліки". Щоправда, доступна вона лише пацієнтам із серцево-судинними захворюваннями, бронхіальною астмою чи діабетом ІІ типу, які можуть тут отримати безкоштовні ліки або із незначною доплатою.

Скріншот

Станом на сьогодні, за цією програмою видано 31 млн Е-рецептів.

Результатом обговорень стало рішення про "турбо-пришвидшення розробки загальної програми Е-рецепт, ухвалене членами Комітету ВРУ з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Депутати доручили Міністерству охорони здоров'я, Державному експертному центру та Національній службі здоров'я України у 2-тижневий термін надати Комітету поетапний план запровадження Е-рецепту з чіткими датами по кожному з кроків.

Денис Шмигаль - фото Кабінету Міністрів України

І саме після надання розгорнутого детального плану дій цих структур можна буде передбачити більш конкретні строки старту електронного рецепту в Україні.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Уряд "розкатали" за шокуючий стан держбюджету – мільярдні діри, шалене безробіття і рекордні борги.