"За" виступило 280 парламентарів

Примусова посадка пасажирського літака в аеропорту "Мінськ", що курсував 23 травня за маршрутом Афіни-Вільнюс, миттєво набула шаленого резонансу не тільки в країнах ЄС, а й у всьому світі. Сьогодні Парламент України 280 голосами "за" затвердив ініційовану днями Постанову № 5597 із чітко прописаним переліком офіційних вимог до влади Білорусі та проведення невідкладного розслідування подій.

Постанова 5597 - скріншот

Загроза міжнародній безпеці, розслідування та "повітряні санкції"

В проекті Постанови про Заяву Верховної Ради України щодо інциденту з примусовою посадкою літака компанії Ryinair у Мінську Парламент рішуче засуджує дії влади Республіки Білорусь щодо примусової посадки пасажирського компанії Ryanair.

Верховна Рада, Руслан Стефанчук - фото ВРУ

Як і затримання засновника опозиційного білоруського телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича, наголошуючи, що це "є черговим проявом наступу білоруської влади на політичну опозицію, на свободу слова і журналістську діяльність у Білорусі".

Популярні новини зараз

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок

Показати ще

Олександр Лукашенко, фото Белта

"Вчиненням цього примусового акту посадки пасажирського літака білоруська влада поставила під загрозу безпеку пасажирів та екіпажу. Вказані дії є порушенням міжнародних правил цивільної авіації і становлять загрозу міжнародній безпеці, в тому числі безпеці руху повітряного транспорту", - зазначає Голова Комітету Верховної Ради України з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко.

Однією з головних вимог є невідкладне проведення Міжнародною організацією цивільної авіації розслідування з відповідними наслідками для тих, хто його вчинив.

Постанова 5597 - скріншот

"Метою проєкту Постанови є схвалення Заяви, якою засуджуються протиправні дії білоруської влади у відношенні братнього білоруського народу та дії, які є порушенням міжнародних правил цивільної авіації та становлять загрозу міжнародній безпеці", - йдеться в Пояснювальній записці.

В Постанові також відзначено, що Верховна Рада повністю підтримує запроваджену Урядом заборону на виконання авіаційних перевезень між Україною та Республікою Білорусь з 26 травня та посилення "повітряних санкцій" щодо білоруських авіакомпаній з 28 травня 2021 року.

Постанова 5597 - скріншот

Дмитро Разумков - фото ВРУ

Постанова передбачає доручення Голові Верховної Ради Дмитру Разумкову забезпечити невідкладне направлення тексту Заяви ООН, Європейській Комісії, Європейському Парламенту, іноземних парламентів і урядів.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що дітям до 14 років заборонять продаж будь-яких ліків – Верховна Рада проголосувала "за".