Оновлення передбачені в різних сферах

Скандальний захист кандидатської дисертації нардепа від ОПЗЖ Іллі Киви, протестна хвиля щодо ініційованих Кабміном змін в трудовому законодавстві та довгоочікуване "так" для власників євроблях без сумнівів увійшли до топу найрезонансніших подій весни. Та, судячи з переліку останніх законопроектів, зареєстрованих у Верховній Раді, ці гучні історії отримають своєрідне продовження. Окрім того, передбачається суттєве оновлення Кримінального Кодексу. А "родзинкою" став проект Постанови, що має назавжди поставити крапку у подальшій долі паспортів-книжок "ретро-зразка". Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ

Зміни у Кодексах і податки за ввезені авто

Одним з важливих серед днями зареєстрованих законодавчих ініціатив є Проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо відповідальності за викрадення дитини одним з батьків № 5549.

Мова йде про ст. 146 ККУ "Незаконне позбавлення волі або викрадення людини" – зміни передбачають покарання обмеженням або позбавленням волі на строк до 6 років.

Законопроект - скріншот

Популярні новини зараз

Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Показати ще

У разі прийняття, на практичне впровадження цих норм чекати довго не доведеться – Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

У Миколаєві знайшли зниклу дитину: Facebook поліція Миколаївської області

Що ж стосується змін у трудовому законодавстві, то мова йде про Проект Закону про внесення змін до Кодексу законів про працю України щодо удосконалення процедури вирішення індивідуальних трудових спорів № 5555.

Він передбачає унормування строків для можливості як стягнення з роботодавця заборгованої зарплати, так і стягнення з працівника заподіяної ним матеріальної шкоди підприємству.

Якщо в першому випадку дається 1 рік, то в другому – 3 місяці.

Законопроект - скріншот

Трудова книжка, фото: 1news.com.ua

А 25 травня на розгляд керівництву Верховної Ради був переданий "авто-законопроект" № 5561 – про внесення змін до Податкового кодексу України щодо встановлення термінів в сфері оподаткування транспортних засобів ввезених на митну територію України з метою власного користування.

Законопроект - скріншот

Щоправда, найцікавіший нюанс щодо запропонованих термінів поки залишається загадкою. Станом на 15.00 26 травня, положення документу ще не були додані на офіційному сайті ВРУ.

Перш ніж потрапити до сесійної зали, даний законопроект має пройти розгляд у 5 профільних Комітетах ВРУ.

Верховна Рада - фото ВРУ

Строки дії ретро-паспортів і "санкції" за плагіат

Днями також були зареєстровані і кілька інших законодавчих ініціатив.

Це – Проект Постанови про прийняття за основу проекту Закону України про паспорт у формі книжечки № 3986, поданий Кабінетом Міністрів України ще влітку 2020 року.

Денис Шмигаль - фото Кабмін

Згідно з положеннями документу, паспорти у вигляді добре відомої всім синьої книжки визнаються чинним до закінчення строку їх дії і НЕ підлягають обов'язковій заміні. Він офіційно затверджується документом, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

український паспорт, ілюстративне фото flickr.com

"Відповідно до п. 5 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону № 1474-VІІІ визначено, що документи, видані до набрання чинності цим Законом, є чинними протягом строку, на який вони видані. А саме паспорти громадян України, у які громадяни України в установленому законодавством порядку вклеїли нові фотокартки після досягнення ними 25- або 45-річного віку", - йдеться в положеннях документу.

Законопроект - скріншот

До речі, як зазначено в документації, з початку запровадження видачі паспорта громадянина України у формі сучасної картки їх було видано лише близько 3 млн штук.

Паспортний стіл, фото pasport.org.ua

Інший законопроект стосується псевдо-наукових "досягнень".

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про освіту" щодо посилення відповідальності за порушення принципів академічної доброчесності № 5461-1 передбачає розширення нині існуючого переліку порушень.

Законопроект - скріншот

До хабарництва, списування, фабрикації та інших норм законопроектом додається і наступний пункт:

- подання академічних текстів, отриманих від інших фізичних чи юридичних осіб, як власних результатів навчальної та наукової діяльності.

Ілля Кива - фото Знай.ua

За порушення цих норм, згідно із положеннями ст. 42, порушник може бути притягнутий до академічної відповідальності:

  • відмова у присудженні наукового ступеня чи присвоєнні вченого звання;
  • позбавлення присудженого наукового (освітньо-творчого) ступеня чи присвоєного вченого звання;
  • відмова в присвоєнні або позбавлення присвоєного педагогічного звання, кваліфікаційної категорії;
  • позбавлення права брати участь у роботі визначених законом органів чи займати визначені законом посади.

Верховна Рада - фото ВРУ

Тож про подальшу долю цих законопроектів та інші рішення Парламенту читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв, що українських чиновників "просканують" на сепаратизм і зв'язок з Росією – Верховна Рада створила спецкомісію.