Від обґрунтувань – до введення санкцій

Резонансне повідомлення Євросоюзу про повне закриття неба для білоруських авіакомпаній, як і доступу для них в аеропорти ЄС, очолила топ найобговорюваніших тем в Україні. А сьогоднішнє доручення Уряду про припинення авіасполучення з країною-сусідом з 26 травня ще більше підкинуло вогню. Не втрималося від протестної заяви і Посольство Білорусі. Як до цього рішення ставляться українці, суть офіційного звернення Посольства в Україні та пропозиції нардепів щодо посилення заходів проти білоруської "верхівки" дізнавалися Знай.ua.

Рішення - скріншот

Думки розділилися: "рішення вірне" чи "страждання для людей"?

Затверджений на засіданні Уряду крок з боку України у відповідь на примусову посадку у Білорусі 23 травня літака Ryanair, що прямував за рейсом Афіни–Вільнюс, викликав справжню хвилю коментарів у соцмережах.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

Українські користувачі буквально миттєво відреагували на новину.

Популярні новини зараз

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще

Дехто висловлює безсумнівну підтримку доручення Уряду.

"Рішення своєчасне і єдино вірне. Україна візьме на себе частину потоків. Аеронавігаційні збори виростуть. Вже вчора австрійські авіалінії пішли через Житомир-Чернігів. Не виключено, що через Київ ляже шлях з півдня на Мінськ - до Києва літаком, далі автобусом. І є інші варіанти", - зазначає В'ячеслав Корченюк.

Коментар - скріншот

Інші ж вважають прийняте рішення неправильним, оскільки від нього, в першу чергу, страждають звичайні люди.

"Це рішення створить масу проблем і незручностей, насамперед, для простих людей, а не для керівництв", - пише автор одного з тематичних коментарів Володимир Воротилін.

Коментар - скріншот

Варто відзначити, що повідомлення про припинення авіасполучення викликало палкі обговорення.

Коментар - скріншот

в аеропорту, фото: Уніан

Свою позицію часткової незгоди із впровадженими авіа-змінами українці обґрунтовували по-різному.

Хтось з економічної точки зору.

"З точки зору політики це добре, для економіки і авіакомпаній – це погано. Україна майже стає блокованою для перельотів з огляду, що з боку Росія і Білорусь", - стверджує користувач Oleksandr Kulikovskiy.

Коментар - скріншот

А хтось – ставленням до певних авіаліній.

"Частково вірне. Не дозволити польоти в просторі Білорусі – це так. Не дозволити Белавіа виконувати рейси – даремно", - пише Anna Tapias.

Коментар - скріншот

Аеропорт, фото: скріншот з відео

Наступ нардепів і протест Посольства

Разом з тим, парламентарі говорять про додаткові кроки, які потрібно впроваджувати разом із закриттям авіапростору. Про це заявили представники політичної фракції "Голос".

Верховна Рада, підтримка громадян Білорусі - скріншот з відео

І перше, що треба зробити – це замість Мінська обрати інше місце обговорень і зустрічей щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі. А, по-друге, – це питання запровадження санкцій.

"Припинення авіасполучення з Білоруссю недостатньо – відповідь на терористичні дії білоруської влади має бути більш жорсткою. Зокрема, це кроки з: притягнення білоруських чиновників до відповідальності за міжнародним правом, запровадження санкцій проти поплічників режиму Лукашенка та зміна міста проведення перемовин щодо деокупації українського Сходу", - зазначає Перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

Верховна Рада - фото ВРУ

Посольство ж Республіки Білорусь в Україні висловило кардинальну протилежну думку.

Не минуло і кількох годин після оприлюднення рішення Уряду, як на офіційному сайті Посольства з'явилося офіційне повідомлення про направлену ноту протесту до Міністерство закордонних справ України.

Заява Посольства Білорусі в Україні - скріншот

Фото Посольства Білорусі в Україні

У ноті також відзначено, що білоруська сторона розраховує на те, "що обурливе рішення України з авіаційної блокаді Республіки Білорусь, метою якої є нанесення економічних збитків авіаційної галузі Республіки Білорусь, буде в найближчий час скасовано з урахуванням об'єктивного розгляду всіх обставин посадки 23 травня 2021 року".

Ми і надалі слідкуватимемо за ситуацією, тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв про бунт нардепів, блокаду трибуни і SOS-сигнал до СБУ – гарячі події в Верховній Раді.