На кону – низка критичних питань

Ініційоване Кабміном і нардепами звільнення Максима Степанова і вчорашнє призначення на посаду міністра охорони здоров'я Віктора Ляшка не вирішило глобальних "проколів" в медичній галузі. В ході Години запитань до Уряду, що відбулася сьогодні в ході пленарного засідання Верховної Ради, парламентарі вимагали від прем'єр-міністра Дениса Шмигаля невідкладних пояснень цілої низки фактів. Від критичної нестачі в українських лікарнях кисневих станцій до "пропажі у бермудському трикутнику" більш ніж 35 млрд грн. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Денис Шмигаль - фото ВРУ

Гостра нестача кисню і "швидких" – чекати доведеться не один місяць

Одним з найгостріших на сьогодні в країні проблем залишається критична нестача кисневих станцій.

"Зважаючи на низькі темпи вакцинації, епідеміологи сходяться на тому, що нам не уникнути нової хвилі захворювання. Але, разом з тим, в більшості лікарень не забезпечено функціонування кисневих станцій, котрі безперебійно постачали б кисень. Лікарні витрачають час та гроші, аби купувати кисень в балонах", - повідомляє Член Української частини Парламентського комітету Української частини Парламентського комітету асоціації Інна Совсун.

Як підкреслила член фракції "Голос", 40 парламентарів вже підписали законопроект про виділення додаткових коштів на облаштування відповідного обладнання.

Популярні новини зараз

Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки

"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України

"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня

Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини

Показати ще

Верховна Рада - фото ВРУ

Окрім того, парламентарі наголосили і на гострій потребі автомобілів "Швидкої допомоги" у кількості 1000 одиниць.

"Погоджуюся з вами – балони потрібно міняти на кисневі станції. Це має бути стратегія – вона, можливо, займе не один місяць, але це треба реалізовувати. По швидких медичних допомогах кошти виділені", - відповів прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Однак почути інформацію щодо конкретних сум, виділених на ці напрямки, як і строки постачання необхідного обладнання і транспорту в українські лікарні так і не вдалося.

Без відповіді також залишилося заява нардепів щодо заниження офіційної статистики смертності від COVID-19 щонайменше в 3 рази.

Швидка допомога, фото: Unian

Десятки мільярдів "втекли" без жодних тендерів

Представники ж депутатської групи "Довіра" підняли ще одне резонансне питання – мова йде про космічні закупівлі, здійснені без проведення тендерних процедур.

"На початку пандемії ми прийняли законопроект № 3219, який дозволив проводити медзакупівлі поза тендерною процедури без ProZorro. Тоді мова йшла про строк у 3 місяці, а вже пройшло 1,5 роки. І ми маємо вже закупівлі 135 тисяч процедур на 35 млрд грн. І все це – поза тендерною процедурою. Це як бермудський трикутник, де пропадають кошти", - повідомила заступник члена Постійної делегації у Парламентській асамблеї Ради Європи Лариса Білозір.

Втім, № 3219 – не єдина Постанова Кабміну, що викликає відверті підозри про зловживання.

Денис Шмигаль - фото Кабмін

Народні обранці вимагають від Уряду негайного перегляду прописаних в положеннях документу умов проведення держзакупівель, а також чітких роз'яснень щодо відповідальних за це осіб.

"Є Постанова № 225, яка вже доросла до 400 позицій. Там і "швидкі", де є зловживання, там і медобладнання, і ремонти, і якісь теплі ковдри – все, що хочеш. Я прошу вас переглянути цю Постанову якнайшвидше. Раніше це була відповідальність пана Ляшка: я зверталася до нього, але, на жаль, сьогодні і далі все відбувається поза тендерною процедурою", - відзначила Лариса Білозір.

Проте, відповідь прем'єр-міністра не охопила усіх заявлених вимог і, по суті, не надала жодних детальних пояснень з жодного з питань.

Верховна Рада - фото ВРУ

"Всі закупівлі здійснюються через ДП "Медичні закупівлі", згідно закону, і фактично там відбуваються тендера. Стосовно закупівель медпрепаратів і медзасобів, то ми можемо здійснювати їх за нашими міжнародними угодами і зобов'язаннями через наших міжнародних партнерів", - підкреслив під час виступу Денис Шмигаль.

А коментар прем'єра щодо Постанови Кабінету Міністрів № 225, взагалі була розмитою і йшла у розріз з положеннями офіційного документу.

"Щодо Постанови 225 – ну, врахуємо, переглянемо ваше звернення. Подивимся, що за Постанова і, якщо там дійсно є прецеденти і можливість закуповувати щось поза тендерними процедурами, приймемо на рівні Уряду відповідні рішення", - зазначив Денис Шмигаль.

Останні замовлення Кабміну: 8 млн – на принтери і програми

Знай.ua дослідив останні закупівлі Кабміну та ДП "Медичні закупівлі" на офіційному сайті майданчика електронної системи публічних закупівель ProZorro.

Одним з останніх замовлень Господарсько-фінансовий департаменту Секретаріату Кабінету Міністрів України став ремонт і техобслуговування принтерів – а передбачено на ці послуги 1, 6 млн грн.

Торги відбулися 13 травня.

Тендер - скріншот

А 7 травня відбувся ще один аукціон – із закупівлі лоту "Подовження ліцензій на програмний комплекс кіберзахисту".

Тендер - скріншот

Кінцева вартість даного замовлення обійшлася у понад 6 млн 710 тис грн.

Денис Шмигаль - фото Кабінет Міністрів України

Вартість же переліку останніх закупівель ДП "Медичні закупівлі", про яке заявив в ході виступу прем'єр-міністр Денис Шмигаль, в десятки разів вищі.

31 травня стартує процес подання пропозицій на закупівлю 42 тисяч одиниць Трастузумабу по 150 мг – на це передбачено майже 71 млн грн. Аукціон стартує 6 липня.

Тендер - скріншот

А очікувана вартість 1458 одиниць керованих електрофізіологічних діагностичних катетерів перевищує суму у 16, 7 млн грн.

Тендер - скріншот

Початок даного аукціону запланований на 20 липня.

Лікарня, фото: Unian

Строки і кількість постачання вакцин: чіткий графік

Однією з вимог до прем'єр-міністра стало також надання чіткого графіка постачання вакцин від коронавірусу.

Як повідомив прем'єр, на сьогодні до країни поставлено 2, 5 млн вакцин. Кількість провакцинованих осіб складає понад 1 млн – з них другу дозу отримали порядка 50 тисяч.

"З компанією Pfizer підписано контрактів на кількість 21,2 млн вакцин. З них 1,2 млн по Міжнародній ініціативі COVAX, 240 тисяч з яких вже поставлено. До кінця травня має бути поставлено майже 350 тисяч, в другому кварталі 500 тисяч, а інші поставки – в третьому та четвертому кварталі. Novavax – 10 млн доз: 4 млн в серпні, потім 2 млн доз щомісячно. AstraZeneca – понад 10 млн доз", - доповів Денис Шмигаль.

Вакцинація від коронавірусу, фото: Getty Images

Також укладено договір на поставку 1, 9 млн вакцин Sinovac. З них 500 тис доз очікуються 26 травня і ще 200 тис доз на початку червня.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.