В Парламенті вже починають збір підписів

Не до кінця зрозумілий принцип накопичувальної пенсії, замалі соцвиплати або, взагалі, їхня відсутність для певних категорій громадян – ці та інші питання незмінно залишаються найпробленішими для багатьох українців. За рік правління Марина Лазебної на посаді міністра соціальної політики України ситуація мало змінилася. Навпаки, за словами народних депутатів, стала ще критичнішою. Тож, зараз на меті у парламентарів – відставка нині діючої очільниці Мінсоцполітики. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото з Фейсбук

Міністерство ветувало "дитячий" Закон – народні депутати повстали

Новину про ініціювання збору підписів щодо звільнення Марини Лазебної парламентарі повідомили сьогодні в ході брифінгу, що відбувся в будівлі Верховної Ради 29 квітня.

Про це повідомили представники Тимчасової слідчої комісії та міжфракційного депутатського об'єднання "За права дітей з особливими освітніми потребами".

"Ми підтримуємо Закон України від 13.04.21 року № 1385 про внесення змін до Закону про загальну середню освіту щодо розширення можливості трансформації освітньої мережі в підтримку спеціальних та санаторних шкіл. Але, на жаль, Мінсоцполітики надало висновок щодо ветування президентом цього законопроекту. З цим погодитися неможна", - зазначає голова Тимчасової слідчої комісії ВРУ з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини Павло Сушко.

Популярні новини зараз

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

Брифінг - скріншот

Як відзначив народний депутат, Міністерство не враховує той факт, що санаторні школи-інтернати сьогодні є унікальними надавачами спеціальних реабілітаційних послуг.

"Зараз відбувається знищення санаторних шкіл-інтернатів і спеціальних шкіл. Станом на сьогодні, вже ліквідовано 26 таких закладів – ця політика продовжується. Мінсоцполітики, яке я б назвав Міністерством антисоціальної політики, після проведення нами консультацій, прийняття в парламенті Закону, що передбачає збереження матеріальної бази і трудових колективів, вносить подання президенту, щоб він ветував його", - повідомляє заступник голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Качура.

Марина Лазебна - фото РБК-Україна

Звільнення і слідство: подальші дії народних депутатів

За словами нардепів, такі дії Міністерства матимуть серйозні наслідки.

"Батьки дітей з інвалідністю категорично з цим не згодні та масово звертаються до нас. Саме це обумовило ухвалення народними депутатами закону про збереження і відтермінування ліквідації цих шкіл. Дозволити погодження ліквідації після рішення громад – тільки за погодженням МОН. Це ніяк – не Мінсоцполітики!", - повідомив голова Тимчасової слідчої комісії з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини Павло Сушко.

Представники слідчої комісії наполягають на тому, що першим кроком даного Міністерства мало б бути забезпечення за місцем проживання дітей з особливими потребами хоча б базовими соціальними та реабілітаційними послугами. А лише потім – питання щодо функціонування нині існуючих профільних шкіл.

Верховна Рада - фото ВРУ

Парламентарі повідомили про рішучі дії в цьому напрямку. Не тільки збір підписів за відставку Марини Лазебної, а й звернення до правоохоронних органів.

"В нас немає жодного морального права терпіти те, що відбувається зі сторони Мінсоцу. У нас консенсус – ми провели опитування серед усіх політичних фракцій: ми розпочинаємо збір підписів за відставку цього міністру. Нам не потрібен міністр, який робить все, щоб знищити соціальну сферу, знищити санаторні школи-інтернати", - наголошує народний депутат України Олександр Качура.

Марина Лазебна - фото 24 канал

Як підкреслив Олександр Качура, сьогодні буде також направлено лист до правоохоронних органів з вимогою розпочати слідчі дії по даному факту – зокрема, і з метою виявлення лобізму з боку міністра Марини Лазебної.

Нагадаємо, Марина Лазебна була призначена на посаду міністра соціальної політики України 4 березня 2020 року на позачерговому засіданні Верховної Ради. А на день раніше, 3 березня, її кандидатура була запропонована президентом України на засіданні фракції "Слуга народу".

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua писав, що Парламент призначив міністром енергетики Германа Галущенка: "істерія", фейки і зв'язки з олігархами.