Яких змін чекати?

В ході позачергового пленарного засідання, що стартувало сьогодні, 15 квітня о 16.00, в першому читанні був прийнятий законопроект № 5058. Стосується він виплати штрафів за порушення правил дорожнього руху. Що саме передбачають положення документу, дізнавалися Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ

Витрачалися десятки мільйонів: що зміниться?

Як підкреслив співавтор Проекту Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо виконаних постанов Павло Фролов, сьогодні на автодорогах України діє фактично 2 режими притягнення порушника до відповідальності за порушення правил дорожнього руху та паркування.

Це – автоматичний режим, коли правопорушення фіксується стаціонарними камерами, а також режим фотозйомки і відеозапису, коли поліцейський або інспектор з паркування фіксує порушення на мобільний телефон.

Бездротове відеоспостереження , Voda.molodostivivat

Популярні новини зараз

"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

"Для порушників, які сплачують штраф в перші 10 днів, діє 50%-ва знижка і абсолютна більшість автолюбителів оплачують ці постанови в ці 10 днів. Але КУпАП вимагає обов'язково надсилати цю постанову на адресу порушника. Виходить, що добросовісні порушники, які вже сплатили штраф, отримують виконану постанову вдруге, а разом з тим і додатковий стрес", - зазначає народний депутат України Павло Фролов.

При цьому, виплати як поліції, так і місцевих органів влади, які оформлюють штрафи, сягають мільйонів гривень.

"Лише в 2020 році поліція витратила 60 мільйонів на відправку вже виконаних постанов – постанов, які вже погашені. Які правопорушники визнали і по яких штрафи вже сплачені. Тому цей законопроект передбачає не надсилати вже виконані постанови, якщо вони виконані впродовж 15 днів", - відзначає Голова підкомітету з питань Регламенту Верховної Ради України Павло Фролов.

Штраф від патрульної поліції, фото: shpalta

За словами нардепа, таким чином будуть зекономлені і бюджетні кошти, і добросовісні автовласники позбудуться зайвого стресу.

Даний законопроект підтримали і в профільному Комітеті з питань правоохоронної діяльності.

Верховна Рада - фото ВРУ

В результаті, проект Закону № 5058 був прийнятий за основу 313 голосами "за". Також було прийняте рішення про скорочення терміну підготовки до другого читання – за це віддали голоси 263 народних депутата.