Знай.ua з'ясував суть конфлікту

Повільні темпи вакцинації, багатомільйонні витрати МОЗ України на "хмари" та папір в часи розпалу третьої хвилі пандемії та чисельні повідомлення про нестачу ліжко-місць в профільних лікарнях – ці кричущі питання обурюють тисячі українців. Поставити крапку в цьому питанні гучним звільненням міністра охорони здоров'я України Максима Степанова вирішили і парламентарі. Але і тут не обійшлося без ґрунтовних "підводних каменів". Деталі з'ясовували Знай.ua.

Верховна Рада - фото ВРУ

"Червона картка" – вже вдруге: в чому причина?

Постанова про позачергове засідання щодо звільнення з посади нині діючого міністра охорони здоров'я Максима Степанова, днями ініційована членами депутатської фракції "Голос", попередньо зібрала вже близько 90 підписів.

"Більше 40 тисяч українців зараз знаходяться у лікарнях – при цьому, провакциновано лише 0,6 % населення. З такими темпами на вакцинацію 10% населення знадобиться 2 роки. Це – персональна відповідальність Максима Степанова. Процес тестування, контролю самоізоляції, вакцинації, підготовку ліжко-місць і дихальних апаратів однозначно можна було організувати краще!", - зазначає секретар Комітету ВРУ з питань освіти, науки та інновацій Наталія Піпа.

Наталія Піпа - фото з Фейсбук (Н.Піпа)

Популярні новини зараз

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

Як мінімум, 33 підписи належать парламентарям з фракції "Слуга Народу".

"Кілька днів тому Степанов розповідав на ефірі Влащенко, що думки депутатів, що лікарі зобов'язані вакцинуватися і щось потрібно негайно робити з кваліфікацією українських лікарів, нічого не означають. І депутати не приймають цих рішень. Проте, сподіваюся, що вже скоро міністр Степанов не буде приймати жодних рішень, бо стане колишнім міністром", - відзначає народний депутат від "СН" Дмитро Гурін.

Дмитро Гурін - фото з Фейсбук

Аби потрапити "на стіл" до Голови Парламенту Дмитра Разумкова, під Постановою має підписатися щонайменше 150 нардепів.

"Підписи треба збирати в "мокрому" режимі – відповідно, у позачерговий час важко людей зібрати. 150 підписів забезпечують більші шанси на реалізацію: тоді Постанова про скликання позачергового засідання іде до Дмитра Разумкова і на Погоджувальну раду. Тоді Погоджувальна рада вирішує, наскільки це є актуальним, чи вже потребує проведення позачергового засідання або може ще почекати", - повідомила Знай.ua народний депутат України Наталія Піпа.

Дмитро Разумков - фото Знай.ua

Нагадаємо, що це – вже не перша спроба нардепів звільнити профільного міністра з посади.

Перша заява про плани щодо звільнення нинішнього міністра охорони здоров'я прозвучала з трибуни Парламенту ще в травні 2020 року. Тоді про подвійний "костюмний злочин" Максима Степанова в ході пленарного засідання повідомила нардеп Олександра Устінова. За її словами, МОЗ спочатку закупило костюми в 3 рази дорожче, а після чого розпочалося досить тривале блокування їх поставки.

Максим Степанов - фото з Фейсбук (М.Степанова)

Міжнародний "провал" і кампанія антивакцинації: що в топі проблем?

Втім, чимало парламентарів не погодилися поставити свій підпис під даною пропозицією.

Наприклад, в переліку не побачити жодного представника депутатської фракції політичної партії "Батьківщина". І тому є обґрунтування.

Юлія Тимошенко - фото Знай.ua

Як підкреслив секретар Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Володимир Кабаченко, це може призвести до патової ситуації в перемовинах на міжнародному рівні – зокрема, із постачальниками вакцин.

"Яким би гарним чи поганим не був міністр, але за цей час у нього вже з'явились певні зв'язки і домовленості з представниками постачальників вакцин. Це – діалог не одного дня, а більш розлоге і ґрунтовне поняття. І ви уявляєте яку шкоду репутації нашої країни загалом може нанести звільнення його з посади? Тим паче, що наразі навіть відсутні потенційні кандидати на посаду міністра охорони здоров'я України", - повідомляє Знай.ua заступник члена Української частини Парламентського комітету асоціації Володимир Кабаченко.

Володимир Кабаченко - фото з Фейсбук

За словами нардепа, наразі більш продуктивними будуть інші кроки.

"Ми маємо змінити вектор вирішення існуючих на сьогодні проблем у бік інформативної політики і сприяти контрактації вакцин наперед. Оскільки саме ці питання наразі є найважливішими і одночасно найслабшими. І, звісно, цю практику із повідомленнями про "от-от" завезені вакцини, яких потім люди чекають місяцями, що нерідко помічалося за паном Степановим, взагалі треба викорінити", - зазначає Володимир Кабаченко.

Максим Степанов - фото з Фейсбук (М.Степанова)

Ґрунтовне інформування населення і контролювання підписання контрактів із закупівлі вакцин є найважливішим сьогодні і на думку представників провладної політичної партії "Слуга Народу".

"Робота в інформаційному полі є вкрай важливою, оскільки кампанія проти вакцинації і системна спроба дискредитувати вакцину зокрема з боку топ-політиків, як, наприклад, пан Порошенко, точно принесла негатив. Переговорна робота і робота з контрактами – це надзавдання", - розповідає Знай.ua Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін.

Віталій Безгін - фото з Фейсбук

Політик повідомив і про поки існуючий "м'яч" на полі міністра, яким він ще може оперативно скористатися.

"Треба прояснити ситуацією з Індією, яка зараз взагалі припинила експорт вакцини саме через проблеми всередині країни – хоча договірні зобов'язання і, зокрема, перед Україною не виконані. В цих пунктах м'яч на половині поля пана Степанова – ще є час і потреба виправляти ситуацію", - ділиться з нами Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Віталій Безгін.

Важливим, за словами нардепа, є і питання відбору потенційних сильних кандидатів, які могли б претендувати на посаду міністра охорони здоров'я України. І, як підкреслив Віталій Безгін, такі люди однозначно є.

А поки ж до переліку підписантів увійшли:

Підписи - скріншот

Підписи - скріншот

Підписи - скріншот

Підписи - скріншот

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.