Пенсійний фонд не може впоратися з виплатами і влада хоче вводити накопичувальні пенсії. Про це в програмі «Суть подій» для каналу Знай.ua заявила журналістка Катерина Котенкова, а також розповіла, чому альтернативи цим нововведенням можуть не сподобатися українцям.

«Пенсіонери у віці від 75 до 80 років втратять по 1200 грн через те, що Кабмін вирішив перенести підвищення їх виплат на три місяці. Це випливає з рішення уряду, згідно з яким збільшення перенесли з липня на жовтень. Головна причина - заощадити на пенсійному забезпеченні частини українців. Варто відзначити, що розмір надбавки складе близько 400 грн», - розповіла Котенкова.

За її словами, зараз доплату отримують ті українці, яким виповнилося 80 років ще в минулому році або раніше. Вони можуть розраховувати на допомогу в розмірі близько 500 грн. У Кабінеті міністрів анонсували поступове розширення кола осіб, які можуть претендувати на таку доплату, в 2021 - для людей, старше 75 років.

«І ще раз мінімальну пенсію підвищать 1 грудня. Замість 1854 грн будуть платити 1934 грн. При цьому максимальна пенсія збільшиться з 18 540 до 19 340 грн. Тобто додадуть 80 грн. У загальній сумі надбавка вийде в розмірі 165 грн. Суми маленькі, але хоч щось. Пенсійний Фонд не справляється. Грошей не вистачає. Солідарна пенсійна система кульгає на обидві ноги. Влада хоче вводити накопичувальні пенсії. Але чи допоможуть вони? І чи буде ця система надійною?», - каже Котенкова.

Вона зазначила, що міністр Лазебна розповіла, які є альтернативи введенню накопичувальної пенсії, які, на думку журналістки, сподобаються не всім. А саме альтернативою стане підвищення пенсійного віку або зростання податків. При цьому Лазебна після цього заявила, що альтернативи немає і потрібно об'єднуватися, продумувати кожен крок і приймати закон.

Популярні новини зараз

Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

В Україні готується революція у житловій сфері

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

«Як зазначила міністр, накопичувальна пенсійна система необхідна через демографічну ситуацію. Тривалість життя людей зростає, народжуваність знижується, солідарна пенсійна система нестійка - адже мінімальний страховий внесок (1130 гривень) покриває лише на 63 відсотки мінімальну пенсійну виплату, а близько 30 відсотків економічно активного населення взагалі не бере участі в страхуванні», - розповіла Котенкова.

За словами міністра, в цих умовах інших механізмів немає: або накопичувальна система, або збільшення пенсійного віку, щоб зменшувати співвідношення пенсіонерів по відношенню до працюючих, або збільшувати ЄСВ, або не підвищувати пенсії.

Раніше Котенкова заявила, що «Укрпошту» зобов'язали доставляти пенсії українцям.

Як повідомляв Знай.ua, Чаплига розповів, яким був перший досвід пенсій в Німеччині.