Що вдалося дізнатися?

Пленарний тиждень Верховної Ради, що стартував 16 березня, позначився рекордною кількістю "розбірок" із керівництвом Уряду. Якщо вчора парламентарі "притиснули" прем'єр-міністра Дениса Шмигаля за відсутність фінансування ковідних лікарень, відмінені соцпільги і ліквідацію медзакладів, то сьогодні перепало і міністру охорони здоров'я Максиму Степанову. Нардепи заявили про виявлену "нестачу" багатомільйонної суми у фінансуванні державних медзакладів. Деталі з'ясовували Знай.ua.

Денис Шмигаль, Верховна Рада - фото ВРУ

"За бортом" опинилися амбулаторії і акушерські пункти

З офіційним зверненням до керівництва МОЗ України і Національної служби здоров'я України виступили представники трьох політичних сил – "Слуга Народу", "Довіра" і "За майбутнє".

В центрі подій опинилися десятки амбулаторій і Фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП).

Амбулаторії, Наказ МОЗ - скріншот

Популярні новини зараз

Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп

Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Львівська лікарня, фото з фейсбук

ФАП, Наказ МОЗ - скріншот

"Проблема в тому, що після затвердження реформи про децентралізацію з'явилося дуже багато громад, які на сьогоднішній день не були готові до того, що для підписання договорів з НЦЗУ, має бути виконано ряд умов. Попередні районні Ради не дуже добре ставилися до своїх обов'язків і не підготували всю базу для таких речей. Сьогодні відбулася нарада з представниками Національної служби здоров'я України", - зазначає Член Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Аліксійчук.

Як виявилося, одним з таких масштабних "упущень" стали наявність обов'язкових певних інклюзивних вимог.

Причому, згідно з підрахунками нардепів, на кожен з Фельдшерсько-акушерських пунктів, в середньому, знадобиться 1 млн грн. А їхня тільки в одному з утворених ОТГ може бути 55.

Олександрівська клінічна лікарня м. Києва - фото Знай.ua

"Як депутати-мажоритарники, ми провели аналіз реалістичності впровадження медичної реформи на місцевому рівні – і зокрема, інклюзії, яка має стартувати ось уже з 1 квітня. З'ясувалося, що, можливості на первинному рівні для того, щоб впровадити інклюзив, потребують великих коштів. На елементарному прикладі Камінь-Коширської ОТГ, що на Волині, ми порахували – там є 55 ФАПів і для того, щоб зробити їх доступними, потрібно мінімум 55 млн", - відзначає перший заступник голови Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Ірина Констанкевич.

Ірина Констанкевич - фото з Фейсбук

Степанову висунули чіткі вимоги: як покрити багатомільйонну "нестачу"?

Сумніви викликають не тільки короткі терміни, а, звісно, і чималий "куш" коштів, необхідний для реалізації інклюзивного оновлення.

"Коли Міністерство охорони здоров'я видавало свої Постанови, вони не врахували ту обставину, що ФАПи – це сільська місцевість. Що це будівлі, побудовані ще в минулому столітті – здебільшого, їм до 80 років. А це потребує великих коштів і багато часу. Тому ми вкотре звертаємося до міністра охорони здоров'я, щоб його розпорядження були реалістичними і скеровані були на потреби людей, а не на якісь віртуальні програми", - наголошує народний депутат України Ірина Констанкевич.

Максим Степанов, фото: кадр з відео

Дане питання стало "топ"-темою на спецнараді, що відбулася сьогодні, 18 березня.

Парламентарі теж запропонували можливі варіанти виходу з ситуацїї.

"В амбулаторіях, де є великий потік людей, повинні бути і пандуси, і доступність. Але ФАПи, які обслуговують старші покоління, що проживає в селищах, не потребує таких речей – ми вважаємо, що вони можуть залишитися і в такому стані, як є. Але найголовніше – щоб вони продовжували працювали", - відзначив Голова підкомітету з питань регіональної політики та місцевих бюджетів Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування В'ячеслав Рубльов.

В'ячеслав Рубльов - фото з Фейсбук

Як підкреслив нардеп, сьогодні ця "радянська" система себе виправдовує.

"Наразі величезна потреба в ФАП системі Семашка, яка працювала в Радянському Союзі. Причина тому – погане транспортне сполучення, яке не не дозволяє отримати людям якісні медичні послуги в обласних центрах. Ми відстоюємо те, щоб Фельдшерсько-акушерські пункти і далі працювали, а відповідно – і відтермінування прийнятих змін", - наголоси народний депутат В'ячеслав Рубльов.

Верховна Рада - фото з Фейсбук (В.Рубльов)

Проте, судячи з вражаючої новини про ліквідацію іншої "касти" медзакладів, що також є врай важливою саме в сільській місцевості, впевненості навіть у найближчому майбутньому вже немає.

Як відреагують у МОЗ України і, власне, сам Максим Степанов на цей суттєвий "прокол", що потребує багатомільйонних додаткових витрат, читайте на порталі Знай.ua.