З початком війни в Україні кількість шахраїв не зменшилась, а навпаки збільшилось в рази. Банки намагаються спростити життя українцям, і намагаються надавати майже усі послуги дистанційно, online.

Однак цим користуються шахраї, адже більшість бажаючих нажитись на чужому горі саме у інтернет-просторі.

Так, зараз у Telegram збільшилась кількість фейкових чат-ботів українських банків.

Банківська карта. Фото: скриншот Youtube

Як вберегтись від аферистів які прагнуть виманити ваші кошти, розповіла заступниця директора Української міжбанківської асоціації платіжних систем ЄМА Олесю Данильченко.

Популярні новини зараз

Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду

Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще

Експерт розповіла, що в Telegram все частіше зустрічаються чат-боти, які створюють шахраї, для того щоб отримати данні ваших банківських карток та зробити ваші гаманці пустими.

Данильченко говорить про те, що треба уважно перевіряти, чи на офіційний чат-бот фінустанови ви зайшли.

Банківська карта, Depositphotos

"Треба переглядати, чи є там синя галочка, хоча зловмисники навіть навчилися її примальовувати. Рекомендую: якщо ви раніше не користувалися банківськими чат-ботами, якщо не можете розрізнити, не впевнені в цьому, то краще скористатися якимись іншими варіантами сервісів. Наприклад, можна зайти в інтернет-банкінг", – дала рекомендації Олеся Данильченко.

Незважаючи на те що в Telegram таких аферистів блокують, цей процес може зайняти певний період часу, за який аферисти встигнуть набити свої кишені.

"Тому навіть якщо шахраїв вже викрили й банк подав заявку на блокування, фейкові чат-боти продовжують існувати ще декілька днів", – зазначає експертка.