Усім відомі в Україні "Жигулі", які вже зараз користуються не дуже великою популярністю серед водіїв, мають найбільше прототипів, ніж решта "консервів" радянського автопрому. Однак деякі моделі досі мають своїх шанувальників. Старші водії пам'ятають свій особистий екземпляр, з яким пов'язано дуже багато спогадів.

У мережі випливли кадри унікального ВАЗ-Е1101, який став прототипом "Таврії", ВАЗ-2108 і навіть "Ниви".

Ця модель отримала легендарну назву "Чебурашка", за свої великі фари, які багатьом нагадують вуха персонажа однойменного мультфільму. Про це пише Hyser.

ВАЗ-Е1101, скрін: YouTube

Авто зробили з двох частин, а ці частини конструйовані двома різними дизайнерами, що працюють окремо один від одного. Можливо, що навіть на різних конструкторських бюро. Однак прийнято було лише один варіант, як більш технологічний. Боковину кузова було рішення зробити цілісним.

Популярні новини зараз

Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Показати ще

В експериментальному першому макеті практично все було оригінальним. Розробили сімейство моторів об'ємом 0,9, 1,0 та 1,1 л. За багатьма деталями ці двигуни уніфікували із серійними, але камеру згоряння зробили оригінальною.

ВАЗ-Е1101, скрін: YouTube

Що ж до коробки передач, то вона була 4-ступінчаста, і її спроектували заново. Передня підвіска залишилася оригінальною - типу McPherson, кермовий механізм "вкрали" у "Запорожця", але трохи переробили. Спромоглися навіть сидіння зробити нові.

Від самого ВАЗ-2101 залишилися деякі деталі обробки, колеса, гальма, панель приладів, і то просто тому, що не встигли створити щось унікальне. Напередодні 1972 року на світ з'явився химерний прототип "Жигулів", якого прозвали "Чебурашка".

Нагадаємо, це не машина – це монстр: найкращі модифікації легендарної "Таврії", які хочуть купити українці навіть сьогодні.

Раніше повідомлялося, ось так виглядав перший мотоцикл, зібраний в Україні: "Червоно-чорний монстр".

Також, перший український позашляховик, розроблений ще за СРСР: "Волинське диво...".