Amazon представила експериментальну функцію Alexa, яка дозволяє ШI-помічнику імітувати голоси померлих родичів користувачів.

Відповідний пост розмістили на порталі "theverge"

Компанія продемонструвала цю функцію на своїй щорічній конференції MARS, показавши відео, в якому дитина просить Алексу прочитати казку на ніч голосом його померлої бабусі.

"Як ви бачили в цьому досвіді, замість голосу Алекса, що читає книгу, це голос бабусі дитини", - сказав Рохіт Прасад, головний науковий співробітник Amazon з штучного інтелекту Alexa. Прасад представив ролик, заявивши, що додавання «людських якостей» в системи ШІ стає все більш важливим «в часи триваючої пандемії, коли багато хто з нас втратили когось, кого ми любимо».

"Хоча ШI не може усунути цю біль втрати, це, безумовно, може продовжити їхню пам'ять", — сказав Прасад.

Популярні новини зараз

Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків"

Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку

Показати ще

Amazon не повідомив, чи буде ця функція коли-небудь оприлюднена, але каже, що її системи можуть навчитися імітувати чийсь голос лише за одну хвилину записаного звуку. В епоху достатку відео і голосових заміток це означає, що середній споживач цілком може клонувати голоси своїх близьких або кого завгодно ще.

Хоча це конкретне додаток вже викликає суперечки, і користувачі соціальних мереж називають цю функцію "страшною" та "жахливою", така імітація голосу ШI стає все більш поширеною в останні роки. Ці імітації часто відомі як "аудіо діпфейки" і вже регулярно використовуються в таких галузях, як подкастинг, кіно і телебачення, а також відеоігри.

Прасад з Amazon сказав, що ця функція може дозволити клієнтам мати "тривалі особисті стосунки" з померлими, і це правда, що багато людей у всьому світі вже використовують ШI для цієї мети.