Проект Закону № 4201 прийнято за основу

Цьогорічне переведення стрілок годинника на "зимовий час" з 24 на 25 жовтня може стати останнім в історії України. Проект Закону про обчислення часу в Україні № 4201 був прийнятий за основу 3 березня в ході пленарного засідання Парламенту.

Верховна Рада - фото ВРУ

2021 стане вирішальним – "часове" рішення прийняв і Європейський Парламент

Перехід на літній і зимовий час відбувається відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 509 від 13 травня 1996 року "Про порядок обчислення часу на території України". Але у 2021 році в цьому питанні може бути поставлена остаточна крапка.

Ініціатором законопроекту № 4201 став перший заступник Голови Парламенту Руслан Стефанчук.

"Відповідно до всіх досліджень, які проводилися в Україні і за її межами, сезонне переведення стрілок годинника негативно сказується на здоров'ї людини. Основна ідея – скасувати сезонне переведення. Відповідне рішення було прийняте Європейським Парламентом і з 2021 року – буде скасована ідея сезонного переведення годиннику", - зазначає Руслан Стефанчук.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Показати ще

Верховна Рада - фото ВРУ

Як підкреслив перший заступник Голови Верховної Ради, основна ідеологія цього законопроекту – поширити природний для України "зимовий" час.

Ще одним аргументом встановлення і закріплення на всій території України без виключення єдиного київського часу є забезпечення захисту територіальної цілісності та зміцнення національної безпеки України – оскільки, як відомо, на тимчасово окупованих територіях України встановлений час держави-агресора Російської Федерації.

Законопроект № 4201 -скріншот

"За" законопроект № 4201 проголосувало 277 народних депутатів.

аконопроект № 4201 -скріншот

У разі прийняття законопроекту № 4201 у другому читанні, Закон набирає чинності через 3 місяці з моменту його офіційного оприлюднення.

Переведення годинника на літній час, pexels.com

Як в інших країнах?

За словами Руслана Стефанчука, викладений в законі підхід відповідає і світовій практиці.

"Щорічний перехід на літній час і повернення на поясний застосовується зараз приблизно в 60 країнах, на всій їхній площі чи частково. При цьому близько 140 країн або ніколи не користувалися сезонним часом, або відмовилися від такої практики. Європейський парламент 26 березня 2019 року також підтримав ідею скасувати сезонне переведення годинника з 2021 року. "За" пропозицію проголосували 410 депутатів, 192 виступили "проти"", йдеться в Пояснювальній записці.

Таке рішення було ухвалено за результатами онлайн-голосування, проведеного в країнах ЄС, в ході якого 84% жителів ЄС віддали голоси "за" скасування переходу на літній та зимовий час.

Переведення годинника на літній час, pexels.com

Цікаво, що перша спроба перевести Україну на єдиний час була втілена 10 років тому – у 2011 році.

Постановою Парламенту № 3914-VI від 18.10.2011 р. "Про визнання такою, що втратила чинність, Постанови Верховної Ради України "Про зміну порядку обчислення часу на території України" Кабміну було запропоновано внести на розгляд ВРУ законопроект щодо порядку обчислення часу на території України. Але він так і не був прийнятий.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.

Також Знай.ua повідомляв про кардинальні зміни в Верховній Раді: Максима Степанова – "на килим", а для нардепів – сенсори і камери.