Засідання Погоджувальної ради було сповнене сюрпризів

Найгучнішою темою обговорення в ході засідання Погоджувальної ради Парламенту стала вакцинація. А точніше, її повний провал. Саме при обговоренні цього питання навіть виник новий термін "степанізація", при цьому нардепи наполягають на негайному звіті міністра охорони здоров'я Максима Степанова в залі Верховної Ради. До речі, і тут відбулися суттєві зміни: вже з 2 березня парламентарі голосуватимуть за новим "сенсорним" принципом і під пильним наглядом нових відеокамер в залі. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Вакцинація, фото: РБК

"Степанізація" і провал вакцинації

Засідання Погоджувальної ради ВРУ, що відбулося 1 березня, видалося досить цікавим. Але точно не на користь МОЗ України.

Про "ганьбу вакцинації", мізерну кількість щеплених від коронавірусної хвороби українців і низку існуючих нині недоліків кампанії повідомив перший заступник голови Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк.

"У нас за тиждень – 3141 вакцинованих. Знаєте, скільки в Зімбабве було зроблено вакцин? Більше, ніж 4 тисячі. Ми говоримо про Прикарпаття, що там погана ситуація? Так знаєте, скільки вакцин було зроблено в Івано-Франківській області? 40 за тиждень. В Києві – за 3 доби 30 вакцин. Я не знаю, як назвати цей план закупівель – це краще, напевно, назвати не вакцинація, а "степанізація"", - відзначає Ярослав Железняк.

Популярні новини зараз

Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок

Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки

В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ

Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі

Показати ще

Ярослав Железняк - фото з Фейсбук

Наголосив нардеп і на відсутності чіткого графіку етапів вакцинації, про які неодноразово в Парламенті заявляв прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Та провалі з комунікацією кампанії.

"Якщо у нас 2 лікаря з 24 в Олександрівській лікарні погоджуються на вакцинацію, це провал, в першу чергу, комунікації. Так само, як і в Чернігові – там погодилося 87 з 280 лікарів. І щодо плану вакцинації: на сайті МОЗ "Етап 1", "Етап 2", "Етап 3" – як і з вакциною, знову забули дату, місяць і рік. Можна від Уряду отримати хоча б перелік дат?! Щоб люди зрозуміли, коли конкретно в їх місті буде вакцина", - підкреслює Ярослав Железняк.

Олександрівська клінічна лікарня м. Києва - фото Знай.ua

Разом із іншими парламентарями, що брали участь у засіданні, було прийнято рішення про виклик міністра охорони здоров'я Максима Степанова до Верховної Ради зі звітом по цій темі.

Максим Степанов - фото з Фейсбук (М.Степанов)

"Ні" кнопкодавству: в Парламенті – нові камери і сенсорні кнопки

Однією з головних новин стало також повідомлення Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова про антикнопкодавче оновлення в сесійній залі Парламенту.

"Це – реформа, пов'язана з тим, щоб унеможливити питання кнопкодавства. Щось вже зроблено, щось доробляється і деякі аспекти будуть запроваджувати на цьому тижні. Я знаю, що вже були встановлені камери і незабаром вони запрацюють", - зазначає Дмитро Разумков.

Окрім додаткових відеокамер на нардепів чекає ще одне оновлення – "сенсорне" голосування.

Верховна Рада, Дмитро Разумков - фото ВРУ

"Паралельно з цим ми займаємося питанням оновлення системи "Рада" – є декілька варіантів системи руху. Є і вітчизняні аналоги, є і сучасні іноземні, які також дозволяють використовувати біометричні показники людини. Але це потребує великих грошових вкладень і бюджетних витрат. Тому на минулому тижні була завершена робота і проведено тестування щодо того, щоб ввести в дію систему сенсорної кнопки в залі ВРУ", - повідомив очільник Парламенту.

Як підкреслив Дмитро Разумков, сенсорна система пройшла перевірку відповідною організацією і кнопки вже працюють.

Верховна Рада - фото ВРУ

Найголовніша особливість роботи сенсорної кнопки полягає у тому, що вона унеможливлює одночасне натискання більш ніж з одного робочого місця.

А опробувати впроваджену "антикнопкодавчу" систему парламентарі зможуть вже завтра, 2 березня – в перший день пленарного тижня.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.