4 червня українці відзначать важливе церковне свято – День святої Трійці.

Це одне з головних двонадесятих свят православ'я, яке відзначається на 50-й день після Великодня. Знай.ua розкаже, чого категорично не можна робити у День святої Трійці-2023.

Трійця.мозаїка. Фото: Youtube

Що не можна робити на Трійцю

Вважається, що це у це свято потрібно займатися молитвами і думати про вічне, в інтерпретації церкви – про Бога. Щоправда, до цієї заборони варто ставитись без фанатизму, дозволено виконувати термінову та життєво важливу роботу, яку не можна відкласти, а також годувати свійських тварин.

Популярні новини зараз

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет

Показати ще

У зелений тиждень не варто виходити з дому без натільного хрестика – за народними повір'ями, з якими погодилася і церква, цей час розгулу нечистої сили, а освячений у церкві хрестик захистить від неприємностей. Особливо важливим вважається подбати про дітей і надіти на них хрестик.

У день Трійці не можна думати про погане, бажати комусь зла і сваритися з близькими . Скандали у цей день вважаються великим гріхом – потерпіть кілька днів, можливо, після цього і сваритися не захочеться. Весь тиждень перед Святою Трійцею не здійснюють церковних обрядів – вінчання, відспівування, хрещення – все відкладають на кілька днів після свята.

Також на Трійцю не прийнято грати весілля , інакше на сім'ю чекає біда. У цей день заборонено шити, пекти та працювати на городі . Вважається, що хтось не відпочиває у це свято – у того неприємності будуть. Хто оре - без худоби залишиться, хто сіє - без урожаю, а хто пряде - у того вівці заблукають.

Духів День – наступний день після Трійці (5 червня). Під час нього заборонено працювати на землі , але прийнято шукати скарби. Вважається, що на Трійцю буянять мавки та русалки, тому не можна одному йти в ліс чи на поле. Також не можна водити худобу в ліс . При цьому на Трійцю не прийнято купатися , інакше русалки можуть утопити.

На Трійцю не варто йти на цвинтар . Для поминання призначений день напередодні – батьківська субота (3 червня). Ще на Трійцю не можна сварити, злитися чи заздрити.

Нагадаємо, коли Трійця у 2023 році і чи буде вихідною: історія, традиції та заборони православного свята.

Раніше ми повідомляли, що потрібно встигнути зробити перед Трійцею: 5 невідкладних справ.