31 березня українці почали масово штурмувати аптеки, щоби закупитись ліками, які з 1 квітня почнуть продавати лише за рецептом.

Серед цих товарів великі пляшечки корвалолу, німесил, засіб екстренної контрацепції "Постінор" та інші. Щодо останнього взагалі розгорівся серйозний скандал, оскільки активісти почали говорити, що жертви зґвалтування не зможуть тепер уберегти себе від незапланованої вагітності. Щоправда, ці активісти не враховують один нюанс – постінор і так мав продаватися лише за рецептом, це зазначено в його інструкції.

Інструкція до Постінора (увага на другий стовпчик)

У ЗМІ почали поширюватися й інші чутки, які виявилися міфами і в МОЗ їх поспішили розвіяти. Відомство дало роз'яснення щодо е-рецепту, який почне діяти з 1 квітня 2023 року.

Так, багато українців обурилися набуттям чинності нових правил видачі електронних рецептів, зазначаючи, що нібито вони перешкоджатимуть вільній купівлі важливих препаратів, у тому числі й медикаментів, які передаються волонтерами військовослужбовцям на фронт.

Популярні новини зараз

"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу

В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ

Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку

Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів

Показати ще

У зв'язку з цим у МОЗ вирішили розвіяти низку міфів.

  1. Українці бояться, що на всі ліки тепер буде потрібний рецепт. Але це міф, адже правда полягає в тому, що рецепт потрібний лише для рецептурних ліків. МОЗ не змінює список та умови відпустки рецептурних ліків. Усі ліки, які й раніше підлягали відпустці за рецептом лікаря, тепер можна буде придбати не лише за паперовим, а й за електронним рецептом.
  2. Також люди старшого віку, які не особливо шанують користування смартфонами, переживають, що ліки будуть доступні тепер лише за е-рецептом. Але і це неправда, адже ліки можна придбати як за паперовим, так і е-рецептом. При цьому е-рецепт має ряд переваг над паперовим бланком, тому зручніше, зокрема, і при регулярному прийомі ліків.
  3. І найважливіше: за відсутності світла лікар випише вам паперовий рецепт. На перехідному періоді протягом військового стану аптеки зобов'язані використовувати як електронні, і паперові рецепти.

Нагадаємо, що з е-рецептом можна буде придбати понад 60% ліків: як діятиме програма з 1 квітня.

Раніше ми повідомляли, хто з українців під час воєнного стану може не платити комуналку: треба лише взяти довідку.