Вже зовсім скоро всі православні віруючі світу відзначатимуть Благовіщення Пресвятої Богородиці 2023 року.

Це свято входить до числа найважливіших у році, тобто є двонадесятим. Проте існує низка важливих заборон, які категорично заборонено порушувати. Розповідаємо про історію походження, головні традиції та заборони Благовіщення.

Свято Благовіщення, скріншот: YouTube

Благовіщення 2023: якого числа

Благовіщення входить до найважливіших свят у православному календарі. І якщо Великдень не має точної дати святкування, то Благовіщення Пресвятої Богородиці відзначають щороку одного і того ж дня – 7 квітня.

Благовіщення 2023: історія виникнення свята

Біблійна історія свідчить, що цього дня з неба прийшов архангел Гавриїл і приніс Діві Марії "добру звістку" (звідси й пішла назва свята). Небесний мешканець розповів, що Марія незабаром стане матір'ю Спасителя Ісуса Христа.

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

В руках у нього була біла лілія, яка згодом і стала символом чистоти та непорочності. Символ зображують на всіх іконах, присвячених темі Благовіщення.

Благовіщення Пресвятої Богородиці – давня урочистість, яка має світле та радісне значення. Священики вважають його початком Святих свят, оскільки саме в цей день було покладено початок християнської доби.

Благовіщення

Головні традиції, народні прикмети та звичаї

Згідно з давніми церковними традиціями, на Благовіщення у всіх церквах проводять особливу службу – починають її з Великого повечеря, а потім зачитують літургію св. Іоанна Золотоуста.

Священики одягаються у спеціальні шати, розшиті блакитними нитками та символами свята. Під час божественної служби розповідається історія про появу ангела перед Дівою Марією.

Цікаво, що якщо торжество випадає не на так званий Страсний тиждень, то покладаються послаблення. Наприклад, можна їсти рибу, а також просфори - прісні невеликі хліба.

Є ще один цікавий православний обряд – на Благовіщення прийнято випускати із клітин голубів чи інших птахів, які символізують свободу кожного божественного творіння.

Благовіщення

Вважається, що свою оселю слід прикрашати білими ліліями та предметами блакитного кольору – символами Благовіщення Пресвятої Богородиці.

Здавна Благовіщення вважають жіночим святом. Тому кожна жінка повинна обов'язково йти до храму і просити Богородицю та благословення, вдалого заміжжя та щасливої ​​долі.

У давнину на Благовіщення жінки збирали різні трави та рослини, які мали лікарські та цілющі властивості. Крім того, заміжні дівчата виконували особливий ритуал, щоб залучити до свого дому та родини щастя, достаток та гармонію: у день Благовіщення треба назвати свого чоловіка «милими» сорок разів. Тоді весь наступний рік у будинку пануватиме любов та щастя.

Раніше у народі вважали Благовіщення святом весни. Саме цього дня розпочинався новий сільськогосподарський сезон – люди освячували зерно, а священики благословляли землю.

Весна, люди: top100photo

Окрім того, цього дня "закликали весну". Усі мешканці виходили до центру села, запалювали багаття, стрибали через нього та співали святкові пісні. Вважалося, що вогонь здатний захистити від псування, пристріту та хвороб.

У народі було вірування, якщо на Благовіщення Пресвятої Богородиці йтиме дощ, то буде багатий урожай, а якщо ж гроза – буде багато горіхів.

Що можна їсти?

На честь урочистості тим, хто постить, дозволено розширити свій раціон і поїсти рибу. Однак, як і раніше, заборонені такі продукти, як м'ясо, яйця, молочка.

Нагадаємо про Благовіщення-2023: коли зазначають, що заборонено робити і з якою молитвою до Богородиці треба провести день.

Раніше ми повідомляли про важливі правила Великого посту: як підготувати тіло та душу до Великодня у 2023 році.