2023 року Рамадан починається в березні і триватиме майже весь квітень. Відповідно до традицій, мусульманам протягом місяця не можна пити і їсти у світлий час доби.

У 2023 році священний місяць починається із заходом сонця 23 березня та закінчується 21 квітня. На заході сонця в ніч на 21 квітня віруючі відзначають свято розговіння — Ураза-байрам.

Суворий піст діє з настанням світанку і до заходу сонця. До перших променів сонця проходить перший прийом їжі - сухур, після настання темряви - другий - іфтар.

До сухур часто входять хліб, яйця, сир, свіжі овочі та фрукти, чай із трав, кілька склянок води. Іфтар нерідко починають із фініків чи молока. Їдять овочевий суп, курячі грудки, салат.

Обов'язково робиться намаз — мінімум від чотирьох до десяти разів.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень

Реінкарнація "Славути": оновлений ЗАЗ може втерти носа навіть преміальним іномаркам

За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

Рамадан

Піст не є обов'язковим для всіх. Діти, люди похилого віку і ті, у кого є хронічні недуги, у тому числі психічні, можуть не дотримуватися спеціального меню. Це стосується і жінок, які виношують дитину або годують її своїм молоком. Під час менструації теж можна їсти більш як двічі на добу.

У Рамадан не можна їсти їжу, яка дратує ШКТ. Насамперед це жирна їжа, надто солона, пряна. Важливо виключити рибу, м'ясо. Кожен прийом їжі має бути легким та свіжим. Переїдати заборонено. Це одна з причин, чому випічку та інші вироби з тіста у священний місяць краще не їсти.

Чай, кава та натуральні фруктові соки в Рамадан не варто пити. Замість них можна вживати воду, трав'яні чаї, компоти, цикорій, овочеві соки та смузі.

Мусульманський Рамадан, кадр з відео

Що можна робити у Рамадан

Піст потрібний для духовного очищення. Тому мусульмани займаються молитвою, переглядом своїх намірів та читанням Корану. Священну книгу необхідно прочитати від кірки до кірки щонайменше один раз.

Священний місяць не забороняє відпочинок. Щоденний короткий сон протягом 20-40 хвилин підвищить продуктивність та енергійність. Головне, спати в період між 13:00 та 16:00.

Рамадан є слушним часом для набуття нових корисних звичок. Тому визначте важливу навичку та працюйте над її розвитком.

Мусульмани, фото з відкритих джерел

Що суворо заборонено робити

До Рамадану заборонено порушувати здоровим людям піст. Їжу не можна приймати під час світлового дня. У священний місяць також заборонено:

  • куріння;
  • інтимні зв'язки під час світлового дня;
  • пити після світанку і до заходу сонця;
  • спеціально викликати нудоту та блювання;
  • приймати ліки, робити клізми.

Нагадаємо, що зробить імунітет "непробивним" для вірусів: який овоч потрібно їсти, щоби менше хворіти.

Раніше ми повідомляли, як за станом обличчя зрозуміти, що варто відмовитись від молочки: домашній тест.