3 лютого, відзначається народне свято Максимів день, яке також часто називають Максим-розрадником.

У православному календарі це дата вшанування пам'яті преподобного Максима Грека, релігійного публіциста та перекладача.

З церковних переказів відомо, що преподобний Максим жив у XIII-XIV століттях. Він був із почесного грецького роду. Після тривалих подорожей та вивчення багатьох наук та мов Максим вирішив стати ченцем.

преподобний Максим Грек

Здавна святий Максим вважався втішником. Вважають, що він допомагає людям впоратися з усіма бідами. Крім того, християни молилися йому про заступництво за вдів та сиріт.

Популярні новини зараз

Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень

Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки

Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку

Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів

Показати ще

Кожна людина в Максимів день мала згадати добрим словом усіх, хто коли-небудь приходив йому на допомогу, а також допомогти у чомусь у відповідь.

Також у цей день люди молилися за благополуччя у домі. За традицією подружжя виходило у двір, тримаючись за руки, і разом струшували з дерев іній. При цьому було прийнято говорити: "Що Бог поєднав, то людині роз'єднати не під силу".

Господині у Максимів день готують пироги з м'ясом, яйцем, грибами чи рибою та пригощають ними не лише рідних та близьких людей, а й голодних та жебраків.

Наші пращури помітили, якщо 3 лютого дме сильний вітер, то знахарі читають замовляння. Особливо ефективними у цей день вважаються любовні привороти.

Ігнорувати людину, яка просить цього дня, вважається великим гріхом. Люди вірили, що це може розгнівати Максима Грека. Також не рекомендується у свято лаятись у будинку, щоб не залишати негативну енергетику до кінця зими.

Нагадаємо, що Володимир Зеленський взявся за Андрія та компанію з Івано-Франківська, який знущався з українок: "До 7 років в'язниці".

Раніше ми повідомляли, коли вживання гречки шкідливе: ви про це навіть не здогадувалися.