За словами військових експертів, військовий резерв - важлива складова ЗСУ, оскільки до нього входять усі військовозобов'язані українці від 18 до 60 років, звичайно, ті, хто не має обмежень щодо здоров'я. У разі потреби резервісти підлягають загальній мобілізації та йдуть на військову службу.

Сама структура та інші питання щодо військового резерву на законодавчому рівні прописані в постанові Кабміну ще восени 2014 року.

Мобілізація, скріншот: YouTube

Нещодавно український президент Володимир Зеленський дав військовим завдання створити резервний особовий склад. Пояснюється це тим, що військові, які зараз беруть участь у військових діях, зможуть отримати час на відновлення сил.

Відомо, що до резерву входять чоловіки та жінки (за бажанням), їх у разі потреби мобілізують, якщо немає протипоказань за станом здоров'я чи віком. Усього відрізняють три види резерву, а саме оперативний, мобілізаційний та громадський. Вони мають особливості.

Популярні новини зараз

Вистачить на хліб, поповнення рахунку та упаковку насіння: кому з 1 квітня додадуть до пенсії 500 грн

Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр

Підвищення пенсій з 25 березня: у кого і на скільки в Україні збільшаться виплати

Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти

Показати ще

Оперативний резерв складається із двох черг. До першої належать колишні військові, учасники Антитерористичної операції та Операції об'єднаних сил. У воєнний час такими резервістами укомплектують бойові підрозділи, але максимальний вік – 40 років. Саме таким військовослужбовцям у перші дні війни приходили повістки із закликом якнайшвидше прибути на місце дислокації.

Мобілізаційний резерв включає строковиків, які служили до 2014 року, а також учасників АТО та ООС, які не підписали контракт на службу. Ними формують центри комплектування та соціальної підтримки та викликають на службу лише в особливий період.

Мобілізація, скріншот: YouTube

Хто входить до мобілізаційного та громадського резерву

Згідно з Постановою, мобілізаційний резерв призначений для комплектування військових частин, підрозділів територіальної оборони та навчальних центрів для заміни особового складу Збройних сил (тільки після проходження необхідної підготовки та здобуття військово-облікової спеціальності).

Громадський резерв – це українці, які добровільно беруть участь у забезпеченні національної безпеки та оборони держави. Важливою ознакою є відсутність у резервістів вікових та фізичних обмежень до призову. Такими особами комплектуються військові формування у період, тобто під час війни.

Коли оголошується загальна мобілізація, насамперед закликають на службу оперативний резерв першої та другої черги. Далі можуть бути залучені члени мобілізаційного резерву та офіцери запасу, які не мають практичного досвіду служби. Насамкінець під мобілізацію підпадають військовозобов'язані, які мають вікових обмежень чи протипоказань за станом здоров'я, але з які проходили службу.

Повістка, скріншот: YouTube

Повісткове сафарі

Українські юристи кажуть, що повістки, які співробітники військкомату вішають на двері чи кладуть у поштову скриньку, можна вважати недійсними. Це питання турбує багатьох українців і на нього відповів адвокат Олександр Заруцький.

"Просто прикріпити повістку на двері і вважати, що особа її отримала, це не законно. Людина, якій вручають повістку, повинна чітко розуміти свої права і знати про наслідки, які її можуть очікувати. Тому повістку повинні вручити в руки, а вдавати, що її вручили прикріпивши на двері, є не дуже коректним рішенням", - розповів адвокат.

Нагадаємо, як відбувається медогляд військовозобов'язаних під час мобілізації в Україні: лікарі, обстеження та нюанси.

Раніше повідомлялося, штраф від 340 до 680 гривень: водіям нагадали про покарання за поширене порушення.

Також, норвезький генерал оцінив російські втрати в рази приємніше, ніж Генштаб ЗСУ: наближаються знову до ювілею.