Традиційно 4 грудня православні віруючі вшановують день, коли святий Іоаким і свята Анна привели маленьку Марію на служіння Господу Богу.

Саме тому це свято називається Введенням у Храм Пресвятої Богородиці. Цього дня прийнято звертатися до Пресвятої Діви Марії та просити заступництва та здоров'я для всієї родини.

Введення у Храм Пресвятої Діви Марії

Цього дня виконайте три речі, щоб уся ваша родина була здоровою:
  1. Разом із дітьми сходіть до церкви та помолитесь. Попросіть у Діви Марії захисту та заступництва, здоров'я, щастя, добробуту для своїх дітей. До Святої можна звертатися і вдома перед святим образом, головне, щоб від щирого серця.
  2. Освятіть у церкві воду та напоїте дітей для міцного здоров'я, чоловіків для відданості, а жінкам, щоб бути завжди коханою.
  3. Обов'язково сходіть у гості або прийміть їх у себе. Цього дня прийнято відвідувати батьків, а якщо такої можливості немає, перешліть гостинця — це захистить сім'ю від бід на весь наступний рік.

Церква, фото: Знай.ua

Частування цього дня

Це свято посідає Різдвяний піст. З огляду на це святковий стіл має бути пісним. Не можна їсти м'ясо, яйця, сир, сметану тощо. Дата свята посідає перший період, який триває до 19 грудня. Він є найбільш полегшеним.

Адже, починаючи з першого дня посту, 28 листопада, дозволяються супи, каші, гарячі овочеві страви та з олією. Але тільки у вівторок, четвер, суботу та неділю. 2020 року 4 грудня припадає на п'ятницю. Взагалі по п'ятницях у піст їсти рибу не дозволяється.

Популярні новини зараз

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів

Показати ще

Проте церковні свята є винятком із правил, тому риба, а також гаряча їжа і навіть червоне вино дозволяється. А ось решту середи та п'ятниці потрібно буде проявити витримку. Адже в ці дні надалі необхідно буде дотримуватися сухої їжі.

Різдвяний пост, скріншот: YouTube

Згідно з народною прикметою, сніг, що випав після цього свята, лежатиме довго – аж до самої весни. Потрібно спостерігати, якою буде погода 4 грудня. Якщо вітряно, холодно, то й зимовий період буде не лише холодним.

Вважається, що зима прийде з морозами, холодом та снігом. А от якщо буде «мороз і сонце чудовий день», тоді врожай пшениці буде високим. Якщо за вікном буде морозно, тоді чекайте на спекотне спекотне літо.

А ще в народі кажуть, що така сама погода має бути в день Різдва. І якщо випаде сніг на Вступ, то чекатиме на нього і 7 січня. Якщо йтиме дощ, тоді і на Різдво він піде.

Введення у храм Пресвятої Богородиці 2020, скрін - YouTube

Що не можна на свято робити?

А тепер поговоримо про заборони цього дня. Церковне свято має починатися з молитви. Варто піти на святкову літургію, сповідь, причаститись. Звернутися до ікони Пресвятої Богородиці.

Бажано не виконувати якісь важкі фізичні роботи. А присвятити ранок цього дня церкві та молитвам. Протягом усього дня не можна лаятись, сваритися, засуджувати та обговорювати когось.

Введення у храм Пресвятої Богородиці 2020, скрін - YouTube

Землю вже не варто копати. Вважається, що до дня Благовіщення не можна чіпати землю лопатою. Краще також не прати, не шити, не вишивати, не мити моли тощо.

У церковні святкові дні не варто позичати комусь гроші, навіть найближчим людям. Не можна влаштовувати галасливі застілля, пити багато алкоголю, поганословити. Будь-які пишні гуляння у це свято під забороною.

Не можна одружуватись, вінчатися 4 грудня, бо цей день припадає на Різдвяний піст. Найголовніше – ваша душевна рівновага, спокій та розуміння суті свята. А також усвідомлення своїх гріхів, щире покаяння.

Молитва, церква. Фото: Знай.ua

Нагадаємо, що витримати Різдвяний піст можливо: коли дозволено випити вина та поласувати рибкою, правила 40 днів.