З'явилася інформація про те, що деякі українці почали отримувати судові позови через накопичені борги за комунальні послуги.

Як пояснює Agronews, річ у тому, що в країні в серпні уточнили список тих, із кого не повинні стягувати борги під час воєнного стану. Відповідно зараз за несплату комуналки не карають лише тих, хто проживає/мешкав в окупації чи зоні бойових дій.

Для усіх інших категорій відстрочка від сплати боргів більше не поширюється. Про це нагадав голова спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко.

Квитанція за комуналку, скріншот з відео

Зазначається, що якщо населений пункт якийсь час перебував в окупації та був звільнений, у цьому випадку застосовується окрема процедура. Мова йде про Київську, Сумську, Чернігівську, а також частину Харківської області. Тут борги, що накопичилися за час окупації, не будуть стягуватись примусово.

Популярні новини зараз

Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію

Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

Показати ще

Крім того, згідно з законом, українці, які не мають лічильників і були відсутні вдома, були в евакуації довше ніж 30 днів, можуть вимагати перерахунку. У цьому разі комунальникам необхідно надати довідку, яку можна попросити в адміністрації населених пунктів, де споживачі послуг перебували в евакуації.

Коли, наприклад, у вас є лічильник і ви щомісяця повинні передавати покази - якщо вони поточного місяця відповідають показам минулого, борг не нараховуватимуть. Це не стосується опалення, плати за утримання будинку та прибудинкової території. Списуються борги також в будинках, які було зруйновано внаслідок воєнних дій.

Комуналка, фото: кадр з відео

Наголошується, що ігнорування несплачених боргів може вартувати майна. Усі дані боржників автоматично передаються до виконавчої служби, яка може ініціювати накладення судом арешту на майно боржника. Якщо ви справді не можете платити, потрібно звернутися до комунального підприємства та попросити реструктуризувати борг, або ж оформити субсидію.

"Насамперед іде арешт автомобіля. Другим етапом заарештовуються банківські рахунки", – зазначив експерт. Олег Попенко

Комуналка, квитанції. Фото: Знай.uа

Нагадаємо, про салати восени можна й не думати: цінники на огірки й помідори знову змінилися

Як повідомляв "Знай.ua", відбивним та котлетам не місце у меню: ціни на свинину ще більше спустошать гаманці українців

Також "Знай.ua" писав, восени подорожчає низка популярних товарів: чи варто запасатися продуктами вже зараз