У житті країни настали смутні часи. Кожен день оновлюється статистика хворих коронавірусом - кількість інфікованих зростає. Приблизно в середині квітня в Україні настане пік захворюваності, що, ймовірно, спричинить за собою продовження карантинних заходів.

Знай.uа поспілкувався з відомим українським астропсихологом Марією Воліною про те, що ж чекає українців після закінчення карантину і як ситуація позначиться на чинній владі в країні - чи утримає Володимир Зеленський свій рейтинг і в якій пастці він опиниться.

Марія Воліна, український астропсихолог, фото з особистого архіву

За словами астропсихолога, наскільки зміниться життя людей після карантину буде залежати від того, коли саме знімуть обмежувальні заходи.

"Якщо карантин закінчиться за планом, тобто 24 квітня, сильних соціальних потрясінь не очікується. Так, будуть економічні наслідки. Це будуть зміни в сфері бізнесу - бізнес буде готувати план Б на випадок повторення карантину. Тому що дуже висока ймовірність, що епідемія може повторитися восени. Бізнес буде йти все більше в онлайн, розвивати систему доставки. Що стосується людей, українці будуть освоювати професії нового покоління - це можливість роботи на фрілансі, онлайн. І з точки зору психології, карантин допомагає багатьом людям зрозуміти, чого ж насправді вони хочуть, в якій сфері реалізуватися", - розповіла Марія Воліна.

Популярні новини зараз

Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються

Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня

Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня

Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати

Показати ще

В економічному плані експерт прогнозує падіння вартості робочої сили і, відповідно, доходу в сім'ях.

"У той же час буде знижуватися попит на товари преміум сегменту, і це потрібно враховувати, - додала Воліна. - Також люди будуть менше подорожувати, бо далеко не всі зможуть собі це дозволити. Все залежить від того, коли відкриються кордони. Якщо карантин триватиме ще на травень, то для країни це будуть важкі економічні наслідки. Дохід у багатьох сімей скоротиться за цей період, тому і відпускний сезон може бути не настільки активним. Багато хто вирішить провести відпустку не в подорожі, а більш доступним способом. Залишаться без заробітку і люди, які працюють за кордоном у різних галузях. А це може мати катастрофічні наслідки. Це можуть бути і страйки, і соціальні потрясіння".

Володимир Зеленський \\ скріншот телеканал Рада

За словами астропсихолога, наслідки карантину не можуть не позначитися на команді Володимира Зеленського.

"Їм доведеться дуже непросто, тому що вся ця психологічна фрустрація і стагнація, яка буде відбуватися, вплине на падіння рейтингу президента і його команди. Як можна змінити ситуацію? По-перше, це допомога населенню. Наприклад, для незаможних зробити канікули по комунальним платежам, ввести різноманітні податкові пільги. По-друге, щоб українці змогли вчасно приступити до роботи, як тільки це можливо. В тому числі, виїхати за кордон на заробітки. Це в цілому витрати на підтримку населення, особливо вразливих верств. Якщо говорити про позачергові засідання, що відбуваються зараз, то ті рішення, які будуть прийняті і які не стосуються соціальних дотацій, будуть непопулярними. Люди, які стежать за політикою, розуміють, що відбувається в уряді, як "під шумок" приймають закони (той же самий суперечливий Закон про землю). Тому падіння рейтингу та популярності президента неминуче", - переконана Марія Воліна.

Це потягне за собою, за словами експерта, та зміцнення позицій конкурентів Володимира Зеленського. Президент опиниться в пастці, і чи зможе з неї вибратися - буде залежати від того, які рішення він прийме.

"Зараз різним політичним силам потрібно об'єднатися задля блага всієї нації. Якщо продовжиться політична боротьба, закулісні інтриги і переділ влади, то до кінця року соціальні потрясіння, аж до державного перевороту, неминучі, - підкреслила Воліна. - Влада зіткнулася з загальнонаціональним викликом, з викликом масштабу не тільки однієї країни, але і всього світу, і зараз як раз є можливість показати, наскільки дії уряду можуть бути соціально орієнтованими і наскільки можуть забезпечити підтримку малозахищених верств населення. Від цього залежать і подальші результати на політичній арені".

подорож за кордон, фото Pxhere

Однак не все так сумно. Астропсихолог назвала і переваги післякарантинного життя.

"Карантин - це той самий чарівний стусан для дуже багатьох, щоб мати грошові накопичення і матеріальну базу. Багато людей на карантині зрозуміють, наскільки важливо відкладати гроші, мати кошти про запас, мати додаткові потенційні джерела доходу, які можуть забезпечити сім'ю в разі втрати основної роботи", - зазначила Воліна.

Вона акцентувала увагу на тому, що останнім часом серед молоді (покоління 30-літніх) спостерігалася потреба в подорожах. Люди не поспішали у щось вкладати, а прагнули до вражень і задоволень. Тепер все зміниться - люди зрозуміють, що потрібно створювати і зберігати активи. Всі змушені адаптуватися до новому часу.

"Оновляться навіть найзакостенілі консерватори, наприклад, ті, хто раніше не користувалися службами доставки або банківськими картами, зараз до цього привчаться. Звичайно ж, карантин - величезна перевірка на людяність, на те, як ми ставимося до людей похилого віку. У своїй Фейсбук-стрічці я бачу багатьох людей, які надають матеріальну допомогу і передають продукти пенсіонерам - тим людям, які найбільш вразливі під час карантину. Також перевірка на згуртованість нації, тому що думка з приводу повернення так званих блудних заробітчан з тієї ж Польщі чи туристів з В'єтнаму у всіх різна. Це шанс для нації об'єднатися і зрозуміти, що біда - загальна", - поділилася Воліна.

На завершення астропсихолог закликала українців проявляти повагу до інших точок зору, а також продовжувати дотримувати особисту дистанцію і після скасування карантину в країні.

Нагадаємо, раніше астролог Яніна Массіні розповіла Знай.uа, чому коронавірус атакував планету і коли настане пік захворюваності в Україні.

Крім того, астролог зізналася, який саме знак зодіаку більше схильний до зараження коронавірусом.

Також читайте, які соціальні виплати отримають українці в умовах карантину.